Biznis i politika
StoryEditor

Za sve su krivi energenti: Kako je euro postao predmet oklade, a dolar sigurna luka

30. Kolovoz 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Sve više investitora kladi se na još veći pad vrijednosti eura zbog rastućeg rizika da će rekordne cijene energije povući cijelu regiju u tešku recesiju. Rastući ulozi protiv eura odražavaju i rast američkog dolara koji je potaknut američkim Federalnim rezervama, a njihov predsjednik Jay Powell je nedavno najavio da će nastaviti s podizanjem kamatnih stopa u borbi protiv rastuće inflacije, objavio je Financial Times. 

Osim prijetnje recesijom, Europa se također bori s naglim rastom cijena. Na godišnjem okupljanju čelnika središnjih banaka u Jackson Holeu ovog vikenda, Isabel Schnabel, članica izvršnog odbora Europske središnje banke, i François Villeroy de Galhau, guverner francuske središnje banke, upozorili su da će europska monetarna politika morati ostati čvrsta još neko vrijeme. 

Najviše kratkih pozicija na euro od početka pandemije 

Investitori su u tjednu do 23. kolovoza izgradili neto kratke pozicije na euro kao način klađenja u dodatno padanje vrijednosti valute. U odnosu na 42.800 ugovora do 23. kolovoza, taj broj je itekako narastao s trenutnih 44.100, objavila je nedavno Komisija za trgovanje robnim ročnicama (CFTC)

Takvi podaci označavaju zauzimanje najviše kratkih pozicija na euro od početka pandemije, kada su u ožujku 2020. godine ulagači držali neto kratke pozicije od 86.700 ugovora za vrijeme padanja gospodarstva u eurozoni. Euro je već pao 15 posto, spustivši se tako ispod vrijednosti dolara u protekloj godini, a prošlog je tjedna dosegao najnižu razinu u zadnjih 20 godina zbog porasta veleprodajne cijene plina i električne energije u Europi. 

- Euro je trenutno samo funkcija europskog energetskog šoka. Najveći pokretač za idućih nekoliko tjedana uključuje razvoj situacije sa Sjevernim tokom 1 i povećanjem cijena plina - kazao je Mark McCormick, globalni voditelj FX strategije u tvrtci TD Securities za Financial Times.

McCormick je također poručio da kratkoročno postavljanje nije najbolja odluka jer postoji mogućnost da bi euro mogao pasti i niže od trenutne razine. Rast cijena prirodnog plina potaknuo je investitore da ponovno procijene koliko bi se dugo visoka inflacija mogla zadržati i koliko bi štete mogla nanijeti gospodarstvu eurozone, s obzirom da sektori od proizvodnje gnojiva do proizvodnje stakla upozoravaju - visoke cijene plina neminovno smanjuju proizvodne kapacitete. 

Voditelj G10 FX strategije u Morgan Stanleyju, David Adams, izjavio je da rastuće oklade protiv eura ističu ulogu dolara kao 'sigurnu luku u oluji', ali i činjenicu da SAD jednostavno nije toliko izložen energetskoj krizi kao Europa. Slab euro dodatno pogoršava i potiče inflaciju, povećavajući cijene uvoza, uključujući energiju. Ekonomisti očekuju da će potrošačke cijene u eurozoni porasti po rekordnoj godišnjoj stopi od devet posto, prenosi Financial Times. 

'Tmurni izgledi za eurozonu'

Neki kreatori politike unutar ECB- a su predložili ubrzavanje tempa kojim se podižu stope ne bi li se obuzdala inflacija, predloživši povećanje od 0,75 posto za nadolazeći sastanak 8. rujna. Schnabel je, u drugu ruku, nedavno poručila da će biti potrebna veća 'žrtva' za smirivanje inflacije od prijašnjih pokušaja zaoštravanja monetarne politike. 

Jedan od rizika za ulagače koji se klade protiv eura je da bi se dugogodišnji tok novca iz Europe radi ulaganja u SAD i druge regije mogao preokrenuti tijekom sljedećih šest mjeseci do godinu dana dok će ECB dizati stope, a samim time činiti obveznice eurozone privlačnijim, smatra Adams.

Ipak, Jane Foley, voditeljica FX strategije u Rabobanku, poručila je da 'gledišta ulagača o euru postaju sličnija onome gdje je tržište funte', s obzirom da trgovci gledaju dalje od očekivanog rasta tečaja i već sada razmišljaju o tmurnim izgledima za eurozonu i UK. 

- Strah tržišta je da se ne radi o jednoj teškoj zimi, ovo bi zapravo moglo potrajati najmanje dvije godine. Euro ne može dobiti nikakvu uzlaznu snagu unatoč činjenici da tržište očekuje ova povećanja kamatnih stopa - zaključila je Foley. 

27. travanj 2024 17:29