Biznis i politika
StoryEditor

Zabrinjavajući trend: Stezanje remena dovelo do sve manjeg broja novih startupova

03. Kolovoz 2023.

Posljednjih par godina pojavio se zabrinjavajući trend na svjetskoj sceni – nagli pad u osnivanju novih startupova.

Prema podacima tvrtke Crunchbase koja se bavi pružanjem informacija o privatnim i javnim tvrtkama, od 2020. do srpnja 2023. u SAD-u, Izraelu i Europskoj uniji uočen je pad u broju novih startupova.

U SAD-u je procijenjen pad od otprilike 86 posto, dok Izrael svjedoči padu od oko 89 posto, s 333 novoosnovana startupa prije pandemije na samo 34 u ovoj godini (u zemlji koja broji više od devet milijuna stanovnika). U Europskoj uniji se, prema Crunchbaseu, vidi pad u novoosnovanim startupovima od oko 87 posto.

Veliku ulogu u smanjenju broja novoosnovanih startupa odigrala je pandemija koronavirusa, a ekonomski pad koji je došao kao posljedica pandemije u kombinaciji s geopolitičkim nemirima u Ukrajini te unutarnjim političkim nemirima u Izraelu svakako nije pomogao da se startupovi vrate na neke stare brojke.

Problem predstavlja i manjak investicija s obzirom na to da investitori teško prikupljaju nova sredstva i usporavaju svoja ulaganja, što je dovelo do smanjene dostupnosti kapitala za nove startupove te je omelo njihovo osnivanje i rast.

‒ Gledajući podatke između 2020. i 2021. godine, gospodarstvo je bilo bolje, no ipak je zabilježen pad u osnivanju novih startupova ‒ piše Crunchbase navodeći da je na startup scenu utjecaj ostavila i promjena fokusa ulagača koji su nastojali preuzeti manji rizik.

Nove prilike

Iako se broj krugova financiranja mogao povećati u prethodnim godinama, postoje dokazi koji sugeriraju da su ulagači sve više usmjeravali svoja ulaganja prema zrelijim tvrtkama i startupovima u fazi rasta, a ne prema pothvatima u ranoj fazi. Ovaj pomak u fokusu ulagača ograničio je dostupnost financiranja za nove startupove i stvorio veći izazov za poduzetnike u ranoj fazi da osiguraju potreban kapital za pokretanje svog poslovanja.

Razdoblje prije pandemije, pa i dobar dio 2020. godine, bilo je zlatno doba startupova jer su investitori ulagali u sve u čemu su vidjeli i najmanji mogući potencijal, samo kako bi oni bili ti koji su stvorili potencijalnog jednoroga. Problemi u bankarskom sektoru, visoka inflacija i geopolitički sukobi natjerali su fondove da ‘stegnu remen‘. iako investitori već neko vrijeme tvrde da nikada nisu ulagali samo da ulažu nego su uvijek pažljivo odabirali tko ima potencijala, a tko ne.

Ipak, čini se da su protekle godine obeshrabrile mlade i buduće poduzetnike da pokrenu ‘nešto svoje‘, no pad u broju novih startupova predstavlja i priliku za stvaranje inovativnih rješenja jer uz sve manje startupova koji izlaze na tržište postoje neiskorištene niše i novi zahtjevi koji čekaju svoje vrijeme.

‒  Kroz temeljito istraživanje tržišta i razumijevanje promjenjivih preferencija, poduzetnici mogu osnovati nove startupe koji će zadovoljiti ove neadresirane potrebe. Poduzetnici koji su sposobni i voljni pokrenuti svoje pothvate, oslanjajući se na vlastite resurse i stvaranje prihoda, mogu iskoristiti trenutnu krizu u svoju korist. S ograničenim pristupom vanjskom financiranju, bootstrapping omogućuje poduzetnicima da zadrže kontrolu nad svojim poslovanjem i izgrade čvrste temelje ‒  zaključuju u Crunchbaseu.

Loša statistika

  • Devet od deset startupova propadne
  • 38 posto startupova propadne jer im ponestane novca
  • 35 posto startupova propadne jer za njima nema potrebe na tržištu
  • 50 posto svih startupova propadne do svoje pete godine
  • Između 25 i 30 posto startupova iza kojih stoje VC fondovi propadnu
26. travanj 2024 04:42