Biznis i politika
StoryEditor

Zbog nestašice podignuta procjena cijene bakra za 11 posto

15. Travanj 2022.

Čileanska komisija za bakar (Cochilco) podigla je procjenu cijene bakra u ovoj godini za 11,4 posto zbog nestašice koju je izazvao rat u Ukrajini. Cochilco sada očekuje da će funta (pola kilograma) bakra ove godine stajati 4,4 dolara.

Prognoza je podignuta zbog gospodarskih čimbenika 'kojima dominiraju kontekst smanjenih zaliha na tržištima metala i rizik da globalna ponuda metala neće ispuniti očekivanja ' objasnio je Cochilco.

Iako je povećanje cijena dobro za Čile, najvećeg svjetskog proizvođača bakra, 'povećanje (cijene) neće se u cijelosti odraziti na naplatu poreza jer rastu i cijene goriva, čelika, pomorskog prometa i opskrbe rudom' rekla je novinarima u četvrtak ministrica rudarstva Marcela Hernando.

Cochilcov koordinator za rudarska tržišta Victor Garay rekao je da bi prognoza cijene bakra mogla biti ponovo podignuta u nadolazećim mjesecima ako rat u Ukrajini dovede do ograničenja opskrbe bakrom iz Rusije ili do povećanja cijena nafte i energije.

Čileanski regulator podigao je i prognozu cijene bakra u idućoj godini, za četiri posto, na 3,95 dolara po funti.

Procjenjuju da će Čile ove godine proizvesti 5,78 milijuna tona bakra, za 2,6 posto više nego u 2021.

Prema Cochilcu, svjetsko tržište pročišćenog bakra ove će godine bilježiti manjak od 104.000 tona, što će se smanjiti zalihe metala na burzi. U 2023. trebalo bi bilježiti višak od 329.000 tona.

Garay pad proizvodnje u nekim čileanskim rudnicima pripisuje problemima s vodom i manjim udjelom bakra u rudi. Dodao je i da su neki investicijski projekti odgođeni ili su imali poteškoća s radom, ali očekuje bolje rezultate u drugoj polovici godine.

Najavio je i oporavak poslovanja BHP-a u Escondidi, najvećem nalazištu bakra na svijetu, nakon pada aktivnosti od sredine 2020. godine.

30. travanj 2024 20:29