Biznis i politika
StoryEditor

Zrinka Ujević nova je voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

31. Siječanj 2024.
foto Shutterstock

Zrinka Ujević imenovana je novom voditeljicom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Na toj će dužnosti djelovati kao službena predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj, pod političkom nadležnošću Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije. Kako je priopćeno, datum preuzimanja dužnosti bit će određen naknadno.

Zrinka Ujević, hrvatska državljanka, oslanjat će se na svoje napredne diplomatske i pregovaračke vještine i vještine zastupanja stečene u 30 godina službe u hrvatskoj diplomaciji. Sustavno se bavila pitanjima koja se odnose na EU i tako je stekla istinsko razumijevanje raznih područja politika EU-a i rada institucija. Od 2016. ravnateljica je Uprave za Europu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Od 2000. do 2014. imala je važnu ulogu u misiji Republike Hrvatske pri EU-u. Bila je zadužena za politička pitanja, a zatim je tijekom hrvatskog predsjedanja EU-a bila voditeljica Ureda glavnog pregovarača. Nakon toga je bila zamjenica voditelja Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri EU-u, a istodobno i predstavnica Hrvatske u Političkom i sigurnosnom odboru. Ranije je bila zamjenica načelnika Odjela za Ujedinjene narode u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova. Na toj se dužnosti bavila brojnim međunarodnim pitanjima, između ostalog i područjem sigurnosti i očuvanja mira. Ujević je pohađala Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i od 2014. ima zvanje veleposlanice.

02. svibanj 2024 03:14