Fight Club

Fight Club: Zagreb nije dovoljno siguran grad

Avatar
Autor Ivana

Ntiko nije ozlijeđen, nema materijalne štete, no uznemirujuća je informacija kako se ovih dana dogodila treća eksplozija u Zagrebu. Ovaj put u samom srcu metropole, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Prva eksplozija dogodila se 9. siječnja u blizini željezničke postaje Podsused . Oštećeni su teretni vlak, pruga i nekoliko kuća. Samo dva dana kasnije na Aleji grada Bologne dogodila se druga prilikom koje je i uhićen osumnjičenik za postavljanje tih eksplozivnih naprava koji je za sada jedina ozlijeđena osoba.
Postavlja se pitanje je li Zagreb dovoljno siguran grad ili je možda sigurnost nešto metropoli samo po sebi nije svojstveno. Treba li sve zaboraviti i ne poticati slične ideje novinarskim natpisima ili inzistirati na detaljnim provođenjem istrage i odgovornijim vođenjem gradskih sigurnosnih služba.


Tomislav Stojak , potpredsjednik gradske organizacije HNS-a

Zagrebu, kao glavnom gradu države, potrebno je transparentnije i odgovornije vodstvo

Zagreb je prilično siguran grad, no prostora za poboljšanje definitivno ima. Gledano u svjetlu nedavnih događanja u vezi postavljenih eksplozivnih naprava zasigurno nisu pomogle prve izjave gradskih vlasti odnosno gradonačelnika Milana Bandića kada je neodgovorno ustvrdio kako nakon dviju eksplozija ne može isključiti da je riječ o terorističkom napadu. Takve izjave nikako ne pripomažu smirivanju građana u tim osjetljivim situacijama već izazivaju suprotan efekt.
Druga stvar koju treba preispitati je uloga Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama na čelu s Pavlom Kalinićem čija je uloga potpuno nejasna i o čijim se projektima i programima praktički ništa ne zna.
Treba se zapitati može li glavni grad uopće funkcionirati na način na koji se sada vodi. Zagrebu, kao glavnom gradu države, potrebno je transparentnije i odgovornije vodstvo, jer se bez toga stvara nepovjerenje i nesigurnost građana prema institucijama koje bi ih trebale štititi i biti njima na usluzi. Gradska vlast morala bi biti ta koja doprinosi smirivanju situacije te organizirati gradske službe na način da one građanima olakšaju život i funkcioniranje grada, što im i mora biti svrha.

Bono Marjanović, vlasnik tvrtke MBOS

Potrebno nam je više projekata poput Policajac u zajednici, koji nažalost nije iskoristio puni potencijal.

Smatram kako je glavni grad Hrvatske siguran grad, bez obzira na nedavne eksplozije. To potvrđuju i statistike te usporedba s drugim europskim metropolama, poput Budimpešte, pa i Beča. Bruxelles kao grad u kojem je sjedište niza europskih institucija manje je siguran od Zagreba. Preporuka građanima je da u Bruxellesu nakon 17 sati ne koriste javni prijevoz, primjerice.

Bojim se da će puno domaćih poduzetnika, potaknuti nedavnim događajima, uložiti značajna sredstva u kupovinu novih kamera, nadzornih sustava itd., a ja nisam za takav tip ad hoc rješenja. Sigurnost se treba graditi od vrtića i osnovne škole. Ne trebaju nam silna vijeća, povjerenstva i odbori. Potrebno nam je više projekata poput Policajac u zajednici, koji nažalost nije iskoristio puni potencijal. Treba nam da se uz policiju u sigurnost zajednice uključe i roditelji, učitelji, čitav sustav – da se maloljetnicima ne dozvoli raspačavanje droge na školskim igralištima – da svi to prijave ako to vide, da se djeci objasni da stvaranje štete na zgradama u konačnici plaćaju njihovi roditelji itd. Pritisak je na sustav da sadržajnije rade svoj posao, a na svakom od nas da pridonese svojim ponašanjem i primjerom. Prostora za napredak ima, ali Zagreb je apsolutno siguran grad.

Glasanje završeno
ZA 0%
PROTIV 0%

Komentari

Komentirajte