Fight Club

Stečaj kao upravni postupak

U očekivanju Zakona o financijskom plaćanju i poslovanju, u medijima se pojavila informacija kako će biti doneseno Rješenje prema kojem će se stečaj s preustrojem te kako će se dogovor između vjerovnika i dužnika prepustiti službenicima Ministarstva financija.

Sudski vođen stečaj s preustrojem zamijenio bi u tom slučaju upravni postupak, koji bi trebao trajati maksimalno 90 dana.
Poslodavci nisu željeli komentirati najave novog zakona, ali te prema pisanu Večernjeg lista prijedlog zakona nemaju i da o njemu ništa ne znaju. U Ministarstvu financija poručuju kako je riječ o ‘učinkovitom pravnom okviru’, koji će riješiti nelikvidnost u koju su mnogi poduzetnici upali tijekom krize. Drže da će novim zakonom ukloniti glavne nedostatke stečajnog postupka, kao što su trajanje i troškovi postupka.
– Proceduralna i zakonska odugovlačenja ustupit će mjesto ubrzanom i troškovno učinkovitom postupku započetom na inicijativu dužnika, bez narušavanja i prestanka poslovanja – uvjeravaju u Ministarstvu.
Pravni stručnjaci odmah su upozorili na opasnosti koje prijete ukoliko se ovakva odluka provede, a mnogi su i spomenuli i kako ih ovakav prijedlog podsjeća na situacije iz 80-tih kada su se prema nalozima visoko pozicioniranih političkih čelnika sanirali dužnici.


Orsat Miljenić, ministar pravosuđa

Podržavam ministra financija u nastojanjima da se uvede reda u platni promet zemlje.

Zakonom o financijskom poslovanju namjerava se omogućiti poslovnim subjektima da nastave dosadašnji rad, dakako ako se uspiju dogovoriti s vjerovnicima i naći put iz financijskih problema. Podržavam, inače, svaku ideju koja bi dovela do toga da se ne otvaraju stečajevi, odnosno da se čuvaju radna mjesta.
Stručnjaci iz Ministarstva pravosuđa i stručnjaci iz Ministarstva financija, koji su formirali zajedničku radnu skupinu, izradit će nacrt ovog zakonskog rješenja, što treba omogućiti lakše rješavanje gorućeg problema nelikvidnosti. Podržavam, inače, ministra financija Slavka Linića u nastojanjima da se uvede reda u platni promet zemlje.
Nakon izrade i donošenja Zakona o financijskom poslovanju, pristupit će se izmjenama Zakona o stečaju, kako bi bio komplementaran s novim zakonskim rješenjima koji bi trebali uvesti reda u financijskom poslovanju. Svim tim izmjenama definirat će se pozicija stečajnih upravitelja, odrediti tko će voditi upravne postupke, procedura za moguće kasnije i žalbe,…itd, odnosno sve će se to definirati u prijedlozima, što ih priprema radna skupina.

Damir Novotny, ekonomski analitičar

Niti u kojem slučaju ekonomska vlast ne može preuzeti ulogu pravosudne vlasti

Izdvajanje stečajnog postupka iz suda i pretvaranje u upravni postupak je vrlo loša ideja. Protiv samovakvog rješenja jer bi to značilo grubo ulaženje u raspodjelu vlasti. Niti u kojem slučaju ekonomska vlast ne može preuzeti ulogu pravosudne vlasti te bi svakako bilo bolje rješenje da se mijenja stečajni zakon te na taj način pokušati ubrzati stečajne postupke.
Klasična trodioba vlasti ovim bi postupkom bila grubo ugrožena.
Također treba istaknuti kako je Vlada jedan od vjerovnika, a ne jedini, a ovom bi promjenom značilo da je ona prioritetni vjerovnik, a ne može se samo gledati na punjenje proračuna. Imenovanje službenika Vlade kao voditelja postupaka stečaja također bi moglo biti opasno i podsjeća na rad Službe društvenog knjigovodstva iz ere socijalizma. Danas je vrlo teško ‘dobiti’ poduzetnika, a ukoliko se počne primjenjivati ovakav administrativni model poduzetnici će samo početi nestajati.

Glasanje završeno
ZA 33.33%
PROTIV 66.67%