Fight Club

FC: Crodux nije odgovoran za zagađenje vode u Slavonskom Brodu

Lider
Autor Lider

Tvrtku Crodux energetika proziva se zbog onečišćenja vodocrpilišta u Slavonskom Brodu, a direktor Branko Radošević ističe da ta tvrtka ‘apsolutno nije odgovorna’ za zagađenje vode.

Radošević je ponovio stajalište tvrtke kako ekološki incident onečišćenja površina koji se dogodio prilikom ispitivanja ispravnosti naftnog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu nije povezan s onečišćenjem vode na vodocrpilištu s kojeg se opskrbljuju Slavonski Brod i okolica.

– Pouzdano ne mogu tvrditi je li iscurilo 150 ili 200 litara. Ono što mogu tvrditi je da smo pokupili svu tekućinu koja je istekla i koju smo našli s vodom. Tekućina je pokupljena i zbrinuta na sigurno mjesto. Ostali dio tekućine vjerovatno ćemo naći u zemlji ukoliko ju je zemlja usisala, rekao je Radošević te odbio komentirati tvrdnje slavonskobrodskog gradonačelnika kako je moguće da je isteklo i desetak tisuća litara naftnih derivata.

Na pitanje osjeća li se Crodux odgovornim za onečišćenje vodocrpilišta Radošević odgovara negativno, te napominje da je provedba analize onečišćenog tla u nadležnosti tvrtke AEKS, te da su podaci o poduzetim mjerama i analizi tla i vode s mjesta nesreće dostavljeni Croduxu i Gradu Slavonskom Brodu.

Duspara: Sanacija je trebala započeti odmah

Pripreme za sanaciju zone ekološkog incidenta koji se dogodio u srijedu počele su u utorak ujutro, a gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara kazao je da su oni trebali započeti odmah, te da je Grad naručio neovisnu analizu zagađenog tla, a isto će učinit i za vodu.

– Ovo je trebalo obaviti već u srijedu, a oni to obavljaju 6-7 dana kasnije. Nisu odrađeni nalazi prvog dana. Ovdje imamo puno pravo reći da se taji što se dogodilo na terenu. Normalno je da Crodux kaže da to nije istina, ali zašto onda danas rade sve ovo, rekao je Duspara, koji je po strani pratio razvoj događaja na mjestu incidenta.

Ističe da su na svim mjernim mjestima po gradu gdje su uzimani uzorci otkriveni ugljikovodici.

– Pitanje je koliko će to trajati. To može završiti za 15-20 dana, a može trajati i puno duže. Najgori scenarij je da nam tvornica vode izađe iz funkcije, odnosno da ju moramo zatvoriti. Tvornica je u vrijednosti od 100 milijuna kuna. U njoj se prerađuje voda iz bunara. Ovako se nešto nije dogodilo nigdje u Republici Hrvatskoj, napomenuo je Mirko Duspara.

Dodaje da rezultati ispitivanja vode još uvijek nisu stigli, te apelira na Zavod za javno zdravstvo da rezultate podijeli sa Stožerom i građanima Slavonskog Broda.

– Jutros je bilo živo na mjestu ekoincidenta. Pojavili su se bageri i vatrogasci iz Našica, pa ćemo vidjeti što se tamo događa. Tamo je i inspektorica. Vidjet ćemo hoće li se ozbiljnije pristupiti sanaciji. Mislim da se kasni sa sanacijom. Pravu sanaciju trebalo je obaviti 28. ožujka kada se i dogodila. Katastrofa bi sigurno bila manja nego što je sada, izjavio je Duspara.


Branko Radošević, direktor Crodux energetike

Crodux apsolutno nije odgovoran za zagađenje

Apsolutno je nemoguće da su radovi doveli do zagađenja vode u Slavonskom Brodu. Odradili smo sve u skladu s pravilima i propisima struke. Istekla je količina od 100 do 150 litara naftnih derivata.

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda

Normalno je da Crodux kaže da to nije istina.

Nisu odrađeni nalazi prvog dana. Ovdje imamo puno pravo reći da se taji što se dogodilo na terenu. Normalno je da Crodux kaže da to nije istina, ali zašto onda danas rade sve ovo.

Glasanje završeno
ZA 0%
PROTIV 0%

Komentari