Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Država treba preuzeti odgovornost za Uljanik

23. Kolovoz 2018.

Župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, zbog teškog stanja u brodogradilištima predložio je donošenje zakona lex škver i osnivanje kriznog stožera za brodogradnju.

Komadina se zauzima za proširenje zakonske regulative na pravnu, a ne samo političku, odgovornost države nad brodogradnjom, odnosno proširenje lex Agrokora i na pravne subjekte i trgovačka društva kao što su Uljanik i 3. maj.

U tom slučaju alibi ne može biti da plan restrukturiranja ne valja jer se zakonima kao što su lex Agrokor ili lex škver razvlašćuje uprava i država preuzima odgovornost.

Predlaže i osnivanje kriznog stožera za brodogradnju s predstavnicima ministarstva gospodarstva i financija, Uprave Uljanika i 3. maja i  vlasnika, kako bi se žurno našla rješenja. Ističe da je o stanju u brodogradnji razgovarao s Andrejem Plenkovićem koji se, kaže, kritički izrazio prema Upravi Uljanika s obzirom na okolnosti traženja kredita HBOR-a, te je ministru financija Zdravku Mariću dao u zadaću da se nađe način da HBOR reagira, jer sada nema drugog rješenja.

Marić: Vlada ne bježi od svoje uloge

Ministar Marić komentirao je mogućnosti isplate plaća radnicima brodogradilišta koji su u srijedu ujutro počeli štrajk kazavši da HBOR nastoji, hoće i želi pomagati poduzetništvu, no da i oni imaju svoja ograničenja. Osvrnuo se i na mogućnosti vlade vezano uz ovaj slučaj, prenosi N1.

- Vlada ne bježi od svoje uloge, ali znamo kakav je model vlasništva i upravljanja tom kompanijom. Odobravala su se razna jamstva, ali svemu tome dođe kraj, rekao je Marić.

Na pitanje bi li stanju u brodogradilištima pomogla smjena uprave kazao je kako ne bi ulazio u hipotetska pitanja, te dodao da je zadnja pomoć išla početkom ove godine.

Ako brodogradilište Uljanik ne uspije pronaći novac za isplatu plaća i nastavak rada, prva jamstva mogla bi doći na naplatu do kraja godine. Na pitanje ucjenjuje li uprava Uljanika Vladu time, Marić kaže: "

- Ne govorim o ucjenama, ali moramo se svi skupa odgovorno ponašati, odgovorio je Marić na pitanje ucjenjuje li time uprava Uljanika Vladu.

Istu stvar odogovorio je i na pitanje o tome je li brodogradnja bezdan u koji su u posljednjih dva desetljeća ulupane milijarde kuna.

- Svi smo mi porezni obveznici, moramo se odgovorno ponašati, ističe Marić.

19. travanj 2024 12:37