Fight Club
StoryEditor

Fight Club: HDZ je kupovao glasove

11. Svibanj 2017.

U kratkom rezimeu, klub zastupnika SDP-a podnio je krajem travnja prijedlog za opoziv ministra financija Zdravka Marića. Poziv je potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, SNAGA-e i HSU-a.

SDP je u prijedlogu naveo da je Marić prije dolaska u Vladu radio kao izvršni direktor Agrokora za strategiju i tržište kapitala, te da se sukladno sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa trebao izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern, što nije učinio tijekom glasanja za imenovanje izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka.

Uslijedio je jedan od povijesnih okršaja u Hrvatskom saboru u kojem su glasovi bili podijeljeni (75-75), suzdržanih nije bilo, ali je nezavisni zastupnik Željko Glasnović prije glasanja napustio sabornicu.

Presudan glas pritom se pripisao Tomislavu Sauchi koji je iskazao povjerenje ministru uz optužbe medija da je to učinio jer je dobio "nemoralnu ponudu" HDZ-a što je on odriješito odbacio.

Protiv je bio i nezavisni Željko Lacković, no fokus javnosti se brzo usmjerio na Glasnovića koji je nakon glasanja objavio pet zahtjeva s kojima je uvjetovao povjerenje Mariću i koje je potpisao premijer Andrej Plenković.

>>>Evo što je Plenković potpisao

Na objavu Glasnovića kaznenom prijavom je reagirala stranka Slobodna Hrvatska, koju su osnovali bivši članovi Živog zida. Oni su u prijavi naveli da postoji "opravdana sumnje u kazneno djelo podmićivanja zastupnika" i zatražili istragu premijera Andreja Plenkovića i supotpisnika dokumenta,  ministra Tome Medveda i državne tajnice Zdravke Bušić.

Vlada je odmah odbacila optužbe da je podmitila zastupnika, isto je učinio i Uskok uz obrazloženje da "nakon razmatranja sadržaja podnijetih kaznenih prijava, a obzirom na bitna obilježja prijavljenih kaznenih djela, te objektivne okolnosti spornog događaja, utvrđeno je da u postupanju imenovanih nisu ostvarena obilježja kaznenih djela‘‘.

>>>Slobodna Hrvatska: Vlada se ‘nepotpisanim pamfletom’ uplela u rad Uskoka

- Prvi se put u povijesti dogodilo da je Vlada predložila samu sebe nadležnom za kaznene prijave, komentirao je supredsjednik Slobodne Hrvatske Danijel Galović na izvanrednoj konferenciji za novinare ispred Banskih dvora.

Optužbe o "vrbovanju" i "pokušaju kupovine" glasova iznio je i saborski zastupnik Mosta Hrvoje Runtić, dok je Hrvatska narodna stranka (HNS) u priopćenju za medije ocijenila "da je kupovina glasa Željka Glasnovića politička korupcija koja će hrvatske građane koštati milijardu do dvije kuna koje Hrvatska nema."

>>>HDZ odbacio ‘sve lažne optužbe Petrova i Runtića’

Plenković je na prozivke oporbe rekao da je "atmosfera ušušurena" i da je "jednom generalu iz dijaspore jako bitno na koji način poboljšati komunikaciju s iseljeništviom i kako riješiti probleme zaostalih mirovina pripadnika HVO-a, a ta je stvar bila najavljena od HZZO-a u travnju".

>>>Novac za pripadnike HVO-a još je za Oreškovića pronađen ‘izvan proračuna’

Saucha, Lacković, Glasnović.. je li Vlada kupila povjerenje Mariću?

19. travanj 2024 19:41