Fight Club
StoryEditor

Fight Club: HNS privatizira kurikularnu reformu

06. Rujan 2018.

Most nezavisnih lista prozvao je u ponedjeljak HNS zbog privatizacije reforme obrazovanja, a ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak optužili su da "prodaje maglu", piše Hina.

- Ministrica Divjak stalno ponavlja da je zaslužna za reformu obrazovanja, ali stari problemi su ostali, a u resornom ministarstvu nisu bili u stanju niti promijeniti pravilnike, optužuje Mostov Marko Sladoljev.

Situacija s asistentima u nastavi, tvrdi, opet neće biti riješena na početku školske godine nego će se rješavati "usput". Asistente bi trebalo plaćati iz proračuna, a ne iz projekata gdje udruge glume paradržavne organizacije, mišljenja je Sladoljev.

Problem imaju i nastavnici koji su na zamjenama jer tijekom praznika gube sva radnička prava, a onda ih ponovo zapošljavaju na početku školske godine.

Među problemima ističe i Pravilnik o prosvjetnoj inspekciji koja, pojašnjava, mora izlaziti na teren na svaku prijavu, a većina ih je anonimna.

Na isto upozorava i GOOD inicijativa navodeći kako obrazovna reforma nije dobro pripremljena ni promišljena, te da učitelji i nastavnici nisu zadovoljni kvalitetom i količinom obuke, a u školsku godinu ulaze s najnižim plaćama među visokoobrazovanim radnicima u Hrvatskoj, pri čemu neki strahuju za svoje radno mjesto jer je razreda svake godine sve manje.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pak tvrdi da eksperimentalni dio reforme kreće spremno i na vrijeme.

Iskoračili smo u 21. stoljeće s eksperimentalnom reformom i uvođenjem obavezne informatike u 5. i 6. razredu, kazala je ministrica i dodala da je je u temelju promjene prelaz s učenja sadržaja na učenje kritičkom mišljenju.

Snalaženje u novim uvjetima je imperativ, jer su postojeće škole zbog brzine društvenih promjena izgubile smisao prije 50 godina, kazala je.

Izazova će biti cijelo vrijeme i mi smo na njih spremni, dajte nam priliku za optimizam jer su to zaslužili naši učenici, obratila se ministrica Divjak novinarima aludirajući na medijske kritike.

Podršku ministrici dao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar navodeći da je HNS prošle godine ušao u Vladu kako bi ostvario kurikularnu reformu.

20. travanj 2024 09:22