Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Hotelijeri mogu povećati plaće djelatnicima

02. Kolovoz 2018.

Ministar turizma Gari Cappelli prošlog je tjedna izjavio kako će turističkom sektoru sljedeće godine nedostajati oko 15 tisuća radnika zbog čega će biti potrebno povećati plaće, ali i dio potreba pokriti prekvalifikacijom sadašnjih nezaposlenih, te ako treba i povećanjem kvota za strane radnike, javlja Hina.

- Rast plaća za ono što imamo u Hrvatskoj da zadržimo. Nešto ćemo izvući iz sadašnjih nezaposlenih kojih je oko 150.000, budući da se negdje 20-ak tisuća ljudi izjasnilo da bi išli na prekvalifikaciju i eventualno zapošljavanje u turizmu. Nadam se da ćemo dio iz toga izvući, kazao je Cappelli za Hinu.

Po riječima ministra turizma, turističkom će sektoru, koji ove godine ima kvotu stranih radnika od 8.660 ljudi, uz to nedostajati još pet, šest ili sedam tisuća radnika.

Povećanje plaća sektor bi odvelo u minus

Po izračunima konzultantice Sanje Čižmar povećanje plaća od 30 posto u hotelijerstvu sektor bi odvelo u minus.

- Naime, bruto troškovi osoblja u 2017. u sektoru su iznosili gotovo 6 milijardi kuna, a ostvarena konsolidirana dobit manje od 1,5 milijarde kuna. Povećanje troškova osoblja od 30 posto iznosi 2 milijarde kuna, što sugerira da bi sektor ponovno zapao u gubitke, nakon što od 2015. g. posluje pozitivno, iako s niskim profitnim maržama. Značajno je istaknuti da su već u 2017. troškovi osoblja rasli brže od ukupnog prihoda ugostiteljskog sektora, a dobit po stopi nižoj od rasta ukupnog prihoda, gdje je ukupni prihod rastao 10,6 posto, a troškovi osoblja 14,8 posto,  kaže Čižmar za Jutarnji uz napomenu da plaće u sektoru definitivno trebaju rasti, ali taj rast treba vezati uz porezno rasterećenje.

Dodaje kako je dobit, pak, rasla po nižoj stopi od 7 posto, što znači da su hotelijeri dio dobiti prelili u povećanje troškova osoblja već u prošloj godini,

 

24. travanj 2024 06:12