Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Hrvatska nije profitirala od članstva u EU

28. Lipanj 2018.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ranije ovog mjeseca u prilikom posjeta Bruxellesu je kazala kako je Europska unija u cjelini profitirala od članstva Hrvatske, dok Hrvatska to nije ni nakon pet godina od pristupanja. Dodala je i da sloboda kretanja trenutačno ne ide Hrvatskoj u prilog zbog velikog odljeva ljudi.

- Dobro je što sjedimo za istim stolom i nismo na margini, rekla je tada hrvatska predsjednica odgovarajući na upit o tome što su prednosti, a što nedostaci članstva u EU-u.

- Možemo reći da je EU u cjelini profitirala od članstva Hrvatske, a Hrvatska još uvijek nije, rekla je predsjednica dodajući da je ona predstavila prijedlog demografskih mjera kako bi se u zemlji stvorili uvjeti kakvi su u o onim zemljama u koje ljudi odlaze.

Predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi pak poručuje kako Hrvatska neupitno osjeća pozitivne strane članstva u EU, a da kao država trebamo nastojati kapitalizirati sve prednosti koje nam to članstvo omogućuje.

Ističe da bi se bez tog članstva u Hrvatskoj teško razvijale inovativne tvrtke poput Infobipa, Nanobita, Rimac Automobila, kao i one s puno dužom tradicijom na našim prostorima, poput Ericsson Nikola Tesle, Vetropack Straže, Končar Elektroindustrije.

Poručio je da ulaskom u EU “nismo jednostavno izvukli dobitnu srećku na lutriji”, a kako smo brisanjem barijera izloženiji kao ekonomija, te ograničenih mogućnosti za bilo kakvu politiku favoriziranja ili zaštite domaćih poslovnih subjekata.

19. travanj 2024 01:15