Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Imenovanje Buljan Culej za šeficu kurikularne reforme je ‘skandalozno‘

25. Svibanj 2017.

Dan nakon što je objavljeno da je za predsjednicu Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS) imenovana Jasminka Buljan Culje neopozivu ostavku na mjesto člana Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije podnio je Josip Milat.

"Izbor voditelja i članova ekspertne skupine (ERS) rezultat je, formalno održivih, ali ipak pravnih proceduralnih makinacija. Zahtjev nas nekolicine da u izboru voditelja i članova sudjeluju svi članovi PSP-a tajnim glasovanjem, većinom od šest glasova nije prošao. O prijedlogu uže skupine koja je po svojoj savjesti, mada ne i jednoglasno, predložila voditelja, glasovalo se javno po načelu ‘uzmi ili ostavi’. Moje pisano upozorenje nadležnom u Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a za to su se zalagali još neki članovi PSP-a, na neodrživost takvog postupka, bilo je bezuspješno", napisao je, među inim, u obrazloženju ostavke.

>>>Josip Milat podnio neopozivu ostavku na mjesto člana PSP-a za kurikularnu reformu

I HNS je, također u utorak, skandaloznim ocijenio postavljanje Jasminke Buljan Culej na čelo skupine za provedbu kurikularne reforme, zbog njezine funkcije savjetnice ministra obrazovanja i "zbog bliskosti sa Željkom Markić i ultrakonzervativnim političkim strujama", a to su imenovanje osudile i organizacije civilnog društva GOOD Inicijativa i Centar za mirovne studije.  Naveli su, između ostalog, i da je Buljan Culej vrlo bliska Željki Markić, te da je osim medijskih nastupa na ultrakonzervativnim portalima, sudjelovala i na konferencijama u organizaciji udruge U ime obitelji, "koja je zaustavila zdravstveni i građanski odgoj, i koja stoji iza svih udara na slobode pojedinaca".

>>>Markić: Prostački napadi Vrdoljaka znače da je Buljan Culej sposobna i nepotkupljiva

Predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić na napade je odgovorila ocjenom da ako predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak napada novu voditeljicu, onda to znači da je ona sposobna i nepotkupljiva.

>>>Vrdoljak: Kurikularnu reformu ne smije voditi Željka Markić

Čestitavši Buljan Culej na imenovanju za voditeljicu Ekspertne radne skupine, Markić jer rakla da, iako je dosad znala da je "vrsna stručnjakinja, činjenica da je Vrdoljak tako jako napada – otkriva da je sigurno i nepotkupljiva". Uključite se u raspravu..

19. travanj 2024 23:25