21. lipanj 2018.

Fight Club: LNG terminal na Krku

Bivši Mostov ministar vanjskih poslova, Slaven Dobrović na svom je blogu napisao kako smatra da bi se LNG terminal trebao smatrati dobrodošlim i strateškim projektom.

Argumentira Dobrović da je LNG ili ukapljeni prirodni plin vrlo važan energent, najčišće fosilno gorivo i da se očekuje da bi njegova potrošnja u godinama pred nama trebala rasti na teret smanjenja konzuma težih fosilnih goriva.

Iako nije obnovljiv izvor energije, plin je, argumentira Dobrović, daleko čišći od ostalih fosilnih goriva: “U cestovnom prometu se primjenom prirodnog plina postižu smanjenja emisija dušikovih oksida za 80%, ugljičnog monoksida za preko 90%, sumpornih oksida i čestica za gotovo 100%, a ugljičnog dioksida za 20 do 25%”.

Prilikom izglasavanja zakona lex LNG prošlog tjedna iz sabornice su u znak prosvjeda otišli zastupnici Mosta zbog ‘brzopoteznog‘ načina glasovanja.

Podsjetimo, početkom godine čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdio je da se uočene negativnosti o prihvatljivosti LNG terminala trebaju ispraviti kako građani na tom području ne bi imali nikakav rizik i probleme.

- Ako se ti nedostaci isprave, podražavam projekt LNG terminala jer je to mogućnost da se ne ovisi samo o jednoj strani, a građanima može donijeti nižu cijenu plina, kazao je tada Petrov.