Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Odluka o zabrani ulaska Vulinu u RH je ispravna

26. Travanj 2018.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je uputilo notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu u kojoj osuđuju izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji tvrdi da o njegovom ulasku u RH može odlučiti Aleksandar Vučić, a nikako hrvatski ministri. Zbog njegove izjave MVEP je priopćio da Vulin do daljnjega nije dobrodošao u RH.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima, stoji na stranicama ministarstva.

Ministrica Marija Pejčinović Burić odluku je argumentirala izjavom da njezino ministarstvo mora braniti dignitet hrvatske države.

- Hrvatska se zalaže za bolje odnose sa Srbijom, ali u tom boljem odnosu obje strane se moraju međusobno uvažavati i ne provocirati. Nažalost, ministar Vulin nije osoba koja može tome pridonijeti, kazala je Pejčinović Burić.

Vučić: Ne razumijem odluku hrvatske vlade

U Vulinovu obranu stao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocjenivši da je reakcija hrvatske vlade ‘ishitrena i nervozna‘.

- Ta reakcija je bila ishitrena i nervozna i ne razumijem je, da budem iskren. Srbija će, kao suverena i nezavisna zemlja sasvim sigurno reagirati recipročnim mjerama. A kakvim mjerama, pretpostavljam da će odluku donijeti Vlada Srbije na svojoj sjednici u četvrtak, rekao je Vučić.

Vučić bi, kako kaže, volio da odluka o zabrani ulaska u Hrvatsku Vulinu nije uslijedila na osnovu njegovih izjava i mišljenja. Podsjetio da je tijekom svog boravka u Hrvatskoj u veljači obećao da 100 dana neće izreći ‘nijednu lošu riječ‘ o Hrvatskoj.

16. travanj 2024 22:52