Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Potrebno je otkupiti dionice INA-e

05. Srpanj 2018.

U prošlotjednoj saborskoj raspravi o interpelaciji o radu Vlade u vezi s renacionalizacijom Ine i privatizacijom HEP-a, SDP-ovci smatraju kako je neprihvatljivo da se privatizacijom HEP-a namakne novac za vraćanje Ine u hrvatske ruke, dok u HDZ-u ističu kako je problem INA-Mol vrući krumpir koji je Vlada Andreja Plenkovića naslijedila te kako će model otkupa dionica Ine predložiti financijski savjetnik.

Ministar Darko Horvat pojasnio je kako je Vlada  jasno izrazila stav da pri odabiru modela otkupa dionica INA-e ne želi povećavati javni dug, te da će nakon što je u travnju izabran financijski savjetnik za postupak otkup dionica INA-e, dubinska analiza pomoći u procjeni vrijednosti INA-e, odabiru potencijalnih strateških partnera i metodologiji otkupa.

- Vlada smatra da je zbog zaštite nacionalnih interesa potrebno otkupiti dionice INA-e, provesti sveobuhvatno restrukturiranje te usmjeriti poslovnu politiku na jačanje aktivnosti koje će osigurati rast i razvoj i vratiti tržišni položaj koji je imala a metodologiju otkupa nakon dubinskih analiza predložit će Vladi investicijski savjetnik, kazao je Horvat.

Maras: To je obmana građana

- Želimo spriječiti Vladu da na bilo koji način trguje dionicama naših energetskih kompanija jer smo svjesni da iza Vlade stoje krupni financijski interesi poslovnih ljudi koji su se umrežili s ministrima i koji rade za svoj interes, kazao je SDP-ov Gordan Maras osvrnuvši se pritom na grupu Borg iz afere ‘Hotmail‘.

Osim toga, pita se odakle će Vlada Vlada namaknuti 15 milijardi kuna, koliko danas vrijedi 50 posto dionica INA-e.

- Kako se misli dobiti 15 milijardi kuna s 25 minus jednom dionicom HEP-a? To nije moguće, to je obmana i bacanje prašine u oči građanima, ustvrdio je Maras podsjećajući pitom na izjavu Plenkivića da će pomoću HEP-a otkupiti INA-u.

19. travanj 2024 23:26