Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Ratifikacija IK je zastranjenje i hereza

12. Travanj 2018.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, ističe da hrvatski biskupi ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju jer je ona jedno u nizu zastranjenja s kojima se Crkva susretala tijekom povijesti.

Na redovitom plenarnom zajedanju Sabora HBK Puljić je kazao da je genderizam danas ono što se jučer nazivalo pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam ili marksizam.

- Ništa novo pod kapom nebeskom. Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se na njih stavi novi napis, kazao je predsjednik HBK govoreći o pismu Kongregacije za nauk vjere Katoličke crkve o nekim vidicima kršćanskog spasenja "Placuit Deo" (Svidje se Bogu).

- Genderizam danas nameće tumačenje čovjeka koje nije spojivo s općeljudskim a pogotovo ne s kršćanskim poimanjem čovjeka, istaknuo je Puljić dodavši da njezini predstavnici vide da su prirodne i urođene razlike ‘muško-žensko‘ društveni konstrukt.

Pozvao se na pisanja Ivana Pavla II. prema kojem su ženskost i muškost međusobno komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego i s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu muškog i ženskog popunio se ostvaruje ljudskost, pisao je Ivan Pavao II.

- Njegov nasljednik Benedikt XVI. napisao je da gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca, podsjetio je predsjednik HBK.

Jandroković: IK nije vezana uz obvezu uvođenja rodne ideologije

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pak smatra kako kako ratifikacija Istanbulske konvencije neće za posljedicu imati uvođenje rodne ideologije ni u hrvatski pravni, niti u obrazovni sustav, te da HDZ-ova vlast neće donositi zakone koji će se moći povezati s tom ideologijom.

- To je jamstvo koje vam mogu dati u ime HDZ-a, nastavit ćemo dijalog i s predstavnicima Crkve i vjerujem da ćemo kroz određeno vrijeme smanjiti napetosti u društvu, izjavio je Jandroković, komentirajući stav Crkve o ratifikaciji spomenutog dokumenta o kojem će Hrvatski sabor raspravljati i odlučivati ovaj tjedan.

- Siguran sam, a to smo se i obvezali kroz Interpretativnu izjavu, da neće biti posljedica vezanih za uvođenje rodne ideologije ni u pravni, niti u obrazovni sustav. Kad bi to bilo, kad bi se u spomenute sustave uvodila rodna ideologija, onda se ni ja ne bih odlučio podržati ratifikaciju Konvencije, ali smatram da se to neće dogoditi, izjavio je Jandroković.

Naglašava da način na koji će se taj dokument primjenjivati nije vezan uz obvezu uvođenja rodne ideologije.

- Dakle, toga ćemo se držati i vrijeme će pokazati da nećemo donositi zakone koji će se moći povezivati s rodnom ideologijom, poručuje Jandroković.

02. svibanj 2024 12:36