Fight Club

Fight Club: Referendum GI ‘Narod odlučuje’ treba se održati

krivotvorenja
Lider
Autor Lider

Kolinda Grabar-Kitarović izjasnila se vezano uz referendum da se u njih ne miješa, ali je njezin čvrst stav da se volja naroda mora poštivati.

– Moj stav prema referendumima u Hrvatskoj općenito je da se držim preporuka Venecijanske komisije, da se ne miješam u referendume. Međutim, isto tako moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda, rekla je predsjednica komentiravši izjavu premijera da su referendumska pitanja promašena i neodgovorna.

Smatra kako je očito da su građani davanjem potpisa za referendum pokazali da žele promjene, da se, kaže, na neki način malo i protrese politički život u Hrvatskoj i političke  elite.

– Pokazali su želju za izmjenama izbornog zakona, što je legitimno, ali i da žele više participirati i imati veću ulogu u izboru svojih neposrednih predstavnika, rekla je predsjednica.

Sukob s Ustavom

Andrej Plenković je prošlog četvrtka referendumska pitanja ocijenio kompletno promašenim i neodgovornim, te dodao kako treba vidjeti jesu li potpisi prikupljeni na adekvatan način i jesu li u skladu s Ustavom.

Poručuje kako je od samog početka duboko uvjeren da svako diranje u prava manjina, s obzirom na stečena prava, nije u skladu s Ustavom i da ne vidi kako bi se uopće o tome moglo odlučivati referendumom.

– S te strane, mislim da je takva vrsta pitanja kompletno promašena, čak neodgovorna. Smanjivati prava zastupnika na takav način je nešto što je meni osobno, kao predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade apsolutno neprihvatljivo, to javnost mora znati, to govorim danas jer nisam htio utjecati na proces dok se skupljaju potpisi, rekao je premijer.


Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH

demografskom

Volja naroda mora se poštovati

Moj stav prema referendumima u Hrvatskoj općenito je da se držim preporuka Venecijanske komisije, da se ne miješam u referendume. Međutim, isto tako moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Referendumska pitanja su promašena

mailovi

Mislim da je takva vrsta pitanja kompletno promašena, čak neodgovorna. Smanjivati prava zastupnika na takav način je nešto što je meni osobno, kao predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade apsolutno neprihvatljivo, to javnost mora znati, to govorim danas jer nisam htio utjecati na proces dok se skupljaju potpisi.

Glasanje završeno
ZA 0%
PROTIV 0%

Komentari