Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Studenti će kao jeftina radna snaga zamijeniti radnike

25. Listopad 2018.

Novim Zakonom o obavljanju studentskih poslova utvrđuje se minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova, kao i izjednačuje pravo na obavljanje studentskih poslova redovitih i izvanrednih studenata, navodi Vlada, iako je dio oporbe izrazio bojazan da će studenti kao jeftina radna snaga zamijeniti radnike.

>>>Oporba: Hoće li studenti kao jeftina radna snaga zamijeniti radnike?

Zastupnici su pohvalili i 50-postotno uvećanje satnice za rad studenata na državne blagdane, za rad noću, nedjeljom i za prekovremeni rad, kao i pravo studenata na naknadu putnih troškova i toplog obroka. Dobrim su ocijenili i propisane kazne do 100.000a kuna za prekršaje, od neisplate naknade studentu do fiktivnog ugovaranja poslova.

Kako bi se zaštitilo studente, ali i radnike, predviđeno je da poslodavac naručitelj studentskog posla, koji je radniku dao poslovno uvjetovani otkaz, ne smije šest mjeseci za tu vrstu poslova sklopiti ugovor sa studentima.

“Hoće li student biti jeftina radna snaga koja će zamijeniti radnike, to ćemo još vidjeti”, ustvrdila je Sabina Glasovac (Klub SDP-a) i najavila amandman u smjeru veće zaštite radnika. Kritizirala je i nejasno definiranu odredbu o prekovremenom radu studenata.

>>>U Hrvatskoj radi 85 tisuća studenata

Razlog za donošenje zakona Glasovac vidi u potezima ministra financija Zdravka Marića koji je “u prvom koraku porezne reforme udario po studentima, da bi ih se sada smirilo reguliranjem studentskoga rada”.

“Ovime se ne stvara jeftinija radna snaga nego upravo suprotno”, uvjerava Stjepan Čuraj (HNS) i ističe da će novim zakonom minimalna naknada za studentske poslove iznositi 21,5 kuna po satu.

27. travanj 2024 02:26