Korona i biznis
09. kolovoz 2018.

Fight Club: Ukinuti mostarinu za most kopno-Krk

Primorsko-goranski savez (PGS) početkom je godine predstavio inicijativu ukidanja mostarine na Krčkom mostu, oslobađanja plaćanja cestarine na autocesti Rijeka-Zagreb kroz Gorski kotar za stanovnike Gorskog kotara te cestarine na autocesti Rijeka-Rupa za sve stanovnike Primorsko-goranske županije. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tu je inicijativu nazvao “jeftinim populizmom”, ali ujedno i najavio mogućnost ukidanja mostarine za Krk.

Član Predsjedništva PGS-a Damir Pilepić, prenosi N1, kazao je da se za održavanje Krčkog mosta godišnje potroši oko 20 milijuna kuna, dok prihodi od mostarine iznose 65 milijuna kuna.

- Dakle, razlika je 45 milijuna kuna. Izgradnja mosta Čiovo koštala je 200 milijuna kuna, a prijelaz preko njega je besplatan. Svake četiri godine platimo jedan takav most. I dok nas ministar Butković uvjerava da se mostarina mora plaćati zbog održavanja, u isto vrijeme se nigdje ne plaća kao da se drugi mostovi ne moraju održavati. Mi samo želimo jednakost za sve, apelirao je Pilepić,

- Nismo protiv gradnje prometne infrastrukture, dapače, ali ne možemo se složiti s takvim kriterijima da se naplaćuje jedino Krčki most. Istina je da domicilno stanovništvo ima besplatan prijelaz, ali je zato na otoku sve skuplje jer dobavljači nemaju. Zanima nas do kada ćemo mi inkasirati u blagajnu, a drugi će se voziti besplatno, kazala je Tea Mičić Badurina, predsjednica riječkog ogranka PGS-a, prenosi N1.

Butković: Donijeli smo najbolju odluku

Ministar Butković je kao argument zbog kojega je nemoguće ukinuti mostarinu za Krk naveo troškove održavanja, upitavši pritom ‘‘zar se ne održavaju i drugi mostovi, uključujući i one za Čiovo i Pelješac‘‘.

- Dovoditi u isti kontekst tunel Sv. Ilija s mostom Krk i tunelom Učka nije korektno. Iz razloga što se most Krk ne naplaćuje za fizičke i pravne osobe s otoka Krka, Cresa, Lošinja, Raba, itd. Dakle, svi oni koji imaju prebivalište, ne plaćaju most Krk. Drugo, ukupan dug Hrvatskih autocesta je 5,5 milijardi eura. I mi smo, razmatrajući zahtjev gradova i općina iz Imotske krajine gdje je zaista demografska situacija puno gora i složenija nego na otoku Krku, išli u dogovor sa Svjetskom bankom i donijeli demografsku i političku odluku koja je u tom trenutku bila najbolja, objašnjava Butković.

Dodaje kako su razgovori po tom pitanju u tijeku, a odluku bi trebali donijeti krajem godine.