Fight Club

Hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima

Piran
Lider
Autor Lider

Jean-Claude Juncker je u ponedjeljak uoči sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom rekao da “hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima i da nitko ne zna o čemu se zapravo radi”.

>>>Juncker: Granični spor je puno važniji nego što mislite, on utječe na cijeli EU

Na navedeno je reagirao europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) ocijenivši da je izjava ‘opasna’.

“Vrlo je velika opasnost da ako zemlje članice ne budu zainteresirane za ono što se događa između Hrvatske i Slovenije da u pitanje onda dolazi i cijeli naš sustav ulaska u šengenski prostor što je, naravno, za nas od suštinske važnosti kao zemlju. S druge strane imamo i jasan problem dolaska turističke sezone koja je operativni problem”, upozorio je.

>>>Plenković: Puno smo bliže rješenju graničnog spora nego što se može naslutiti iz javnog ozračja

“Ako ćemo imati kaos u Savudrijskoj vali kao što neke nevladine udruge najavljuju, onda ćemo imati kaos i u europskim medijima – to sigurno nije na dobrobit Hrvatske. Nastavi li se ignoriranje čitave ove situacije od strane EU i prepuštanje to samo medijima i nevladinim udrugama i, na kraju krajeva, samo Hrvatskoj i Sloveniji, sigurno je da rješenja neće biti, a problema će biti napretek”, zaključio je.

Izjavu šefa Europske komisije je za Lider komentirao i politički analitičar politički analitičar, savjetnik i komentator Ivica Relković.

>>>Relković: Pragmatična indiferentnost Komisije škola je hrvatskoj diplomatskoj politici

“Izjava predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je s jedne strane minorizirao značaj hrvatsko-slovenskog graničnog spora kao problema koji nikoga ne zanima, a s druge strane ga prenaglasio do razine da isti utječe na cijelu Europsku uniju, pokazuje zapravo pravu adresu kojoj je taj problem nepotreban kamenčić u cipeli. To je sama Europska komisija, a ne države članice. Europskoj se komisiji, na iskustvu neuspješnog kumovanja hrvatsko-slovenskom arbitriranju, ne da ulaziti u lančano kumstvo i svim drugim državama kandidatkinjama, rekao je Relković te dodao da predsjednik Europske komisije želi preuzeti čiste granične situacije za sve nove članice, da se ne bi na bilo koji način sama Komisija dovodila u nove situacije maltretiranja,” rekao je.


Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije

Hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima

‘To nije samo bilateralni problem, nego i problem koji utječe na cijelu EU-u i u tom duhu je Komisija predložila da posreduje među dvjema stranama. To je puno važnije pitanje nego što puno ljudi i Sloveniji i Hrvatskoj misle.’

Ivan Jakovčić, europarlamentarac (IDS/ALDE)

U ovoj najnovijoj izjavi Junckera vidim jednu vrlo veliku opasnost.

‘To je nešto što je vrlo opasno jer to znači da Hrvatska i Slovenija ostaju same. U tom kontekstu to sigurno neće biti dobro. Ako nitko u EU ne razumije srž hrvatsko-slovenskog spora to znači da Hrvatska nije svojim europskim partnerima dovoljno dobro objasnila svoje pozicije oko arbitraže.’

Glasanje završeno
ZA 0%
PROTIV 0%

Komentari