Fight Club

Istražno povjerenstvo za Agrokor treba prestati s radom

agrokor
Autor Lider

Manje od tjedan dana prošlo je od 11. listopada kada je osnovano saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, a već su se ovog ponedjeljka njegovi članovi SDP-ov Gordan Maras i tajnica Povjerenstva HDZ-ova Marija Jelkovec razišli u tumačenju treba li ono nastaviti s radom nakon što DORH pokrene istragu o slučaju Agrokor.

Maras smatra da povjerenstvo treba nastaviti s radom u dijelu u kojem se područje njegova rada ne preklapa s budućim radom DORH-a, a to je, kaže, sve osim računovodstvenog izvještavanja, ako je to ono za što se tereti bivše čelnike koncerna.

>>>Plenković: Povjerenstvo za Agrokor se ukida ako se donese pravni stav da nema prostora za rad

S druge strane, Jelkovac smatra da bi istražno povjerenstvo trebalo prestati s radom dođe li do preklapanja s istragom DORH-a. Tvrdi kako je Zakon o istražnim povjerenstvima vrlo jasan, te se poziva na članak 4. u kojemu stoji da će će istražno povjerenstvo odmah prestati s radom ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije je istraživanje prethodno osnovano povjerenstvo.

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) izjavio je da prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, povjerenstvo prestaje s radom ako se o pitanjima o kojima je osnovano pokrene sudski postupak, dok je sada riječ o istrazi.

>>>Miljenić: Istražno povjerenstvo za Agrokor ne prestaje s radom

Premijer Andrej Plenković pak smatra da saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor ne bi moglo raditi ako se donese pravni stav da nema prostora za rad, ali i da to ne znači da neko drugo tijelo u Hrvatskom saboru ne bi moglo raspravljati temu Agrokora.

Što Vi mislite o tome, treba li saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru nastaviti s radom?


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Marija Jelkovac, HDZ

Zakon je vrlo jasan. Ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono odmah prestati s radom.

Jelkovac ostaje pri ranijoj izjavi kako, dođe li do preklapanja istrage DORH-a i istražnog povjerenstva, povjerenstvo prestaje s radom. Ipak, napominje kako trenutno nema dovoljno informacija da bi mogla reći kako je nastupio taj trenutak. – Moramo poštovati zakon, mi nismo iznad njega, poručila je Jelkovac.

Gordan Maras, SDP

Nema prepreke da Ivica Todorić svjedoči pred povjerenstvom 3. studenoga, kada ga je povjerenstvo pozvalo, čak i ako u međuvremenu završi u pritvoru, jer ga policija može dovesti na svjedočenje.

Ne vidim kakve veze ova istraga ima s lex Agrokor, s kreditom HBOR-a Agrokoru, s nadzorom Hanfe, HNB-a i drugih regulatora, dakle, to su sve pitanja kojima se mi možemo baviti, neovisno o tome što sada DORH radi, smatra Maras. Pritom je optužio vladajući HDZ za namjerno opstruiranje rada povjerenstva, te predložio da istragu vodi Predsjedništvo HDZ-a.

 

Glasanje završeno
ZA 50%
PROTIV 50%