Fight Club
StoryEditor

Jeruzalem je glavni grad Izraela

14. Prosinac 2017.

Američki predsjednik Donald Trump je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad. Očekivano, potez je izazvao napetosti na Bliskom istoku.

"Trebali bismo pozvati na intifadu i pripremiti je suočeni s cionističkim neprijateljem", rekao je vođa Hamasa Ismail Haniyeh tijekom govora u Gazi. On je naglasio da je Trumpovo priznanje

Jeruzalema kao glavnoga izraelskoga grada "objava rata" te pozvao na novi palestinski ustanak.

Izraelski premijer je pak poručio da Palestinci moraju prihvatiti realnost da je Jeruzalem glavni grad Izraela kako bi krenuli prema miru.

Benjamin Netanyahu je rekao da je Jeruzalem bio glavni grad Izraela 3000 godina i da "nikada nije bio glavni grad bilo kojeg drugog naroda".

“Možete to pročitati u jednoj jako dobroj knjizi – zove se Biblija”, rekao je. “Gdje bi drugdje bio glavni grad Izraela nego u Jeruzalemu? Što prije Palestinci prihvate tu realnost, to ćemo prije krenuti prema miru."

Netanyahu je u ponedjeljak pozvao Europsku uniju da slijedi primjer američkog predsjednika Donalda Trumpa i prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, no europski ministri vanjskih poslova glatko su ga odbili.

>>>Netanyahu primio ‘glatko ne’ europskih ministara

Ministri su ponovili stajalište EU-a da područja koja je Izrael okupirao 1967., uključujući Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i Golansku visoravan, nisu dio međunarodno priznatih granica Izraela.

"Uvjeren sam da nije moguće ublažiti napetosti jednostranim rješenjem", rekao je češki ministar vanjskih poslova Ljubomir Zaoralek, po dolasku na radni doručak s izraelskim premijerom.

"Govorimo o izraelskoj državi, ali u isto vrijeme moramo govoriti i o palestinskoj državi," dodao je.

Status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima. Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

23. travanj 2024 08:58