Korona i biznis
22. veljača 2018.

Martina Dalić mora odstupiti

Oporba je u posljednjim danima ujedinjena u zahtjevima za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Tako je saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović poručio kako od premijera Andreja Plenkovića očekuje da razriješi Dalić te tako pokaže da mu je stalo do interesa građana i rješavanja problema u Agrokoru.

Jovanović je na konferenciji za novinare ukazao na, kako je rekao, "nedostatak transparentnosti oko lex Agrokora, način donošenja i provedbe tog zakona, nepolaganje računa od strane izvanredne uprave pod patronatom ministrice Dalić".

Tvrdi i kako je "ministrica Dalić riječju, djelom i govorom tijela pokazala da je ona ta koja vodi glavnu riječ u Agrokoru." Ramljakova ostavka je, kaže Jovanović,  samo spašavanje Martine Dalić i stoga drži da, "ako Plenović želi učiniti nešto korisno i pokazati da mu je stalo do rješavanja problema u Agrokoru, mora ministricu Dalić razriješiti dužnosti".

Petrov najavio inicijativu za opoziv

Čelnik Mosta Božo Petrov najavio je pak inicijativu za opoziv potpredsjednice Vlade, poručujući kako će to biti prilika da se pokaže "tko je od HDZ-ovih zastupnika i njihovih partnera spreman uložiti svoj politički kapital u nju i interese koje ona zastupa".

"Događaji posljednjih dana, šutnja i nečinjenje oko Agrokora, ostavka državnog tajnika za demografiju koji kaže da je ovo folklor-vlada, blamaža oko izbora predsjednice Povjerenstva za odlučivanje oko sukoba interesa, pokazali su da ova Vlada ne funkcionira, a država je na autopilotu. Mislim da su ti razlozi dovoljni da se pokrene postupak opoziva Vlade", napisao je Petrov na svom facebook profilu.

Beljak: Plenković treba hitno dekretom smijeniti Dalić i Ramljaka

Poziv na opoziv je ispred HSS-a uputio i predsjednik te stranke Krešo Beljak. "Jučerašnje događanje otvorilo mi je oči da vidim tko upravlja Hrvatskom i Vladom i HDZ-om, to nije Plenković, nego Martina Dalić, a vjerojatno iza nje Borislav Škegro i ekipa iz devedesetih", rekao je u komentaru sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo na kojoj je ministrica priznala da je pisala lex Agrokor, a izvanredni povjerenik Ramljak izrazio žaljenje zbog angažmana tvrtke u kojoj je radio, formalno i nakon preuzimanja dužnosti u posrnulom koncernu.

>>>Beljak: Plenković treba hitno smijeniti Dalić i Ramljaka zbog pljačke ‘par excellence’

Oporba neuspješno poziva na opoziv ministrice gospodarstva od travnja prošle godine. Premijer Andrej Plenković je svoju poziciju o potpredsjednici Vlade ponovio nakon spomenute sjednice Saborskog odbora.

“Odnos s potpredsjednicom Vlade je jako dobar i ona nastavlja raditi svoj posao kao što ga radi danas“, rekao je.

Odbacio je i mogućnost rekonstrukcije Vlade. “Neće biti rekonstrukcije. Rekonstrukcije Vlade može biti ako ja procijenim da je došlo vrijeme. Svi su ministri tu i svi rade svoj posao”, zaključio je premijer.