Fight Club

Ministarstvo gospodarstva i dalje treba voditi Most

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić je tijekom prošlotjednog pojašnjenja poskupljenja naknade za obnovljive izvore električne energije naveo da su se oni “bazirali na povlaštenim cijenama struje” i da su zahvaljujući izmjenama pravilnika od 2013. do 2014. godine “mnogi proizvođači došli u poziciju da ostvaruju visoke profite, a sve na trošak potrošača”.

– Kad vidim manipulacije koje su se događale u području energetike i kako interesne grupe upravljaju s donošenjem pravilnika i zakona, osobno bih inzistirao da ministarstvo gospodarstvo ostane u rukama Mosta – rekao je ministar.

Sugestiju je za Lider komentirao ekonomski analitičar Damir Novotny, rekavši da je pitanje političke opcije u budućem sastavu ministarstva irelevantno u odnosu na njegove buduće smjernice.

– Rekao bih da je nebitno u čijim je rukama ili pod čijom kontrolom Ministarstvo gospodarstva, bitan je sadržaj njegova djelovanja u budućnosti. Ja od budućeg ministra gospodarstva očekujem da adresira najvažnija pitanja, pitanje smanjenja regulatornih okvira i jačanja privatnog sektora, što se može postići isključivo kroz privatizacijski proces u kratkom roku – kaže Novotny.

U ovotjednom Fight Clubu tražimo odgovor na pitanje treba li Ministarstvo gospodarstva ostati u rukama Mosta?


Tomislav Panenić, tehnički ministar gospodarstva

Osobno bih inzistirao da Ministarstvo gospodarstvo ostane u rukama Mosta.

Kad vidim manipulacije koje su se događale u području energetike i kako interesne grupe upravljaju s donošenjem pravilnika i zakona, osobno bih inzistirao da ministarstvo gospodarstvo ostane u rukama Mosta.

Damir Novotny, ekonomski analitičar

Rekao bih da je nebitno u čijim je rukama ili pod čijom kontrolom Ministarstvo gospodarstva, bitan je sadržaj njegova djelovanja u budućnosti.

Dinamika ekonomskih kretanja će u narednim godinama u velikoj mjeri ovisiti upravo o politici koju će provoditi Ministarstvo gospodarstva. S jedne strane, to je ministarstvo zaduženo za regulatorne okvire u kojima se odvijaju ekonomske aktivnosti, a moje je očekivanje da se provede regulatorna giljotina, da se smanji birokratski pritisak na poduzeća i gospodarstvo.  S druge strane treba pokrenuti pitanje privatizacije jer bez smanjivanja uloge države u ekonomiji jednostavno neće biti ekonomskog rasta.

Glasanje završeno
ZA 14.29%
PROTIV 85.71%