Fight Club
StoryEditor

Ministarstvo treba reagirati i pomoći u rješavanju situacije na Hrvatskim studijima

23. Ožujak 2017.

Priča o Hrvatskim studijima, koji su stremili statusu fakulteta, a potom su, prema mišljenju mnogih, ‘degradirani‘ u sveučilišni odjel, nastavlja puniti medijske stupce kontroverzama koje studenti više ne žele ignorirati. Inicijativa Studenti govore oformila je u ponedjeljak Sveučilišni sabor Hrvatskih studija koji je izglasao blokadu nastave do ispunjenja njihovih zahtjeva - ostavke Uprave Hrvatskih studija i vraćanje upisnih kvota za studij filozofije kako se taj studijski program ne bi ugasio.

>>> Studenti blokirali nastavu na Hrvatskim studijima, Boras tvrdi da razloga za pobunu nema

Naime, sveučilišni odjel bi se prema članku 64. stavku 1 Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju trebao baviti samo jednim znanstvenim poljem ili interdisciplinarnim znanstvenim područjem. Suprotno odluci Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija (ZNV HS) koji je za iduću akademsku godinu predvidio upisnu kvotu od 15 studenata za studij filozifije, Sveučilišni senat 14. ožujka donio je odluku da upisa u taj studij 2017/2018 neće biti uz opravdanje da se studijski program iz filozofije održava na tri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Uprava Hrvatskih studija na čelu s izv. prof. Marijem Grčevićem, kojeg je usprkos ispadanju u drugom krugu glasovanja ZNV-a, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras postavio za dekana, poduprijela je spornu odluku Senata.

Mnogi su uvjerenja kako je ukidanje studija filozofije tek prvi potez u potpunom ‘okljaštavanju‘ studijskih programa Hrvatskih studija  koji bi se u konačnici sveo na studij kroatologije, koji bi, prema predviđanjima mogao biti to jedino znanstveno područje kojim se sveučilišni odjel može baviti. Znakovito je da je upravo to polje kojim se bavi dekan Mario Grčević, naglašavaju oni koji predviđaju opisani scenarij.

>>> Hrvatski studiji postalo sveučilišni odjel

Studenti, koji su izgubili povjerenje u Upravu jer ‘radi protivno njihovim interesima‘, odlučili su reagirati. Podršku studentima iskazao je i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak upozorivši kako se tri policijske intervencije na sveučilištu u šest mjeseci ne mogu smatrati kao normalno stanje te je istaknuo da je sada odgovornost na rektoru Borasu i ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

>>>Pršte političke osude zbog ‘odmazde‘ na Hrvatskim studijima

Studentskoj pobuni mogli bi se priključiti i nastavnici. U nastavničkim krugovima ogorčenje raste i zbog insinuacija da je ukidanje studija filozofije čin osvete zato što je četvoro profesora filozofije prijavilo ministra znanosti Pavu Barišića zbog plagiranja. Međutim, spominje se i postojanje direktnog sukoba prorektora Ante Čovića s nastavnicima na odsjeku filozofije protiv kojih je vodio i sporove, a sada odlučuje o njihovoj sudbini.

Sve ovo samo je dio kontroverzi koje se povezuju uz slučaj Hrvatskih studija gdje je situacija ovoga tjedna eskalirala. No, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić tvrdi da njegovo ministarstvo nema osnove za reakciju. Međutim, sociolog Renato Matić pozivanje ministra na autonomiju u ovim uvjetima smatra licemjernim.

Smatrate li da bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta trebalo reagirati na zbivanja na Hrvatskim studijima?

20. travanj 2024 12:00