Fight Club
StoryEditor

Mirovinska reforma diskriminira umirovljenike

22. Ožujak 2018.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac prilikom nedavnog izlaganja u Saboru pozvao je građane da se suprostave najavljenoj mirovinskoj reformi za koju smatra da dodatno diskriminira umirovljenike.

– Pozivamo sve hrvatske građane da se suprotstave najavljenoj mirovinkoj reformi jer je očito da se njome radi dodatna diskriminacija već otežanog stanja umirovljenika, a mogli bismo reći da Vlada na svoj način radi potihu eutanaziju, kazao je Bunjac nakon zatražene stanke.

HDZ-ova većina predlaže dodatne troškove za zaposlenike i penalizaciju za umirovljenike, povećanje izdvajanja za drugi stup, kao i isplatu dodataka za buduće umirovljenike čime, smatra Bunjac, uvodi četvrti i peti mirovinski stup. Predlaže se i produljenje radnog staža do 67. godine što znači da će Hrvati uživati mirovinu prosječno 8 godina s obzirom da je prosječni životni vijek 75 godina.

– Koliko je još stupova potrebno da bi mirovinski sustav postao održiv, hoćemo li za mirovine u budućnosti izdvajati trećinu plaće ili polovinu, koliko je još potrebno da bi se zatvorile rupe u mirovinskom sustavu, pita Bunjac.

Istaknuvši da Vlada ni dosad nije znala riješiti problem većine umirovljenika koji imaju premale mirovine, “više nalik socijalnoj pomoći”, dok je s druge strane podijelila desetke tisuća povlaštenih i prijevremenih mirovina, Bunjac smatra da hitno treba drugi mirovinski stup pretvoriti u dobrovoljni, a svima koji to žele omogućiti prebacivanje u prvi mirovinski stup bez dodatnih uvjeta.

Pavić: Želja nam je potaknuti povećanje kapitalizirane štednje

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je da će za tri mjeseca završiti posao na reformi mirovinskog sustava, a do kraja godine trebao bi je prihvatiti Hrvatski sabor.

- Ova mirovinska reforma odnosi se samo na buduće umirovljenike, ali smo svjesni da su i sadašnje mirovine male. Želimo te metode iskomunicirati sa socijalnim partnerima, a onda predstaviti javnosti, rekao je Pavić.

Pavić ističe da bi reforma trebala odgovoriti kako puniti drugi mirovinski stup, za koji je bilo planirano povećanje ulaganja što se nije ostvarilo zbog recesije i rupa u proračunu za mirovine.

- Želja nam je potaknuti povećanje kapitalizirane štednje i ulaganja u drugi mirovinski stup. Završavamo modele izračuna s Ministarstvom financija i Finom, a nakon toga vidjet ćemo koje su proračunske mogućnosti, objašnjava Pavić.

Ističe da su mirovine sigurne te da nema opasnosti za mirovinski sustav.

19. travanj 2024 13:30