Fight Club

Mjerodavne institucije trebaju objavljivati rang liste najuspješnijih škola

Luka Fišić

Hrvatsko tržište rada pati zbog strukturne nezaposlenosti, odnosno nerazmjera između potreba tržišta rada i obrazovnog procesa. Iz takve konstatacije proizlazi konsenzus kako je Hrvatskoj potrebna temeljita reforma obrazovnog sustava. No, kurikularna reforma je slomljena,  prema svjedočenjima većine hrvatskih poduzetnika učenici koji dolaze iz strukovnih škola ne znaju gotovo ništa o proizvodnom procesu, a studenti se i dalje u prevelikom broju školuju za deficitna zanimanja.

Jedno od mogućih rješenja, bar za spas strukovne škole, slažu se prosvjetni djelatnici, kao i ekonomski stručnjaci, bilo bi uvođenje dualnog obrazovanja. Drugo moguće rješenje, oko kojeg su razmišljanja podijeljena jest izrada rang lista najboljih i najgorih hrvatskih škola. – Kako sastaviti rang listu, koji bi bili kriteriji? Na kraju niti iskustva naših susjeda Mađara s rangiranjem škola nisu polučila željene rezultate – izjavio je Neven Budak, predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Dekan ZŠEM-a i ekonomski stručnjak Đuro Njavro vjeruje da bi takvo  rangiranje uzdrmalo temelje uspavanog sustava hrvatskog školstva. Nadalje, rangiranje bi prema svojoj definiciji rezultiralo nagrađivanjem, kao i otpuštanjem, najboljeg odnosno najneuspješnijeg školskog menadžmenta.
Smatrate li da Hrvatski obrazovni sustav mogu spasiti rang liste najuspješnijih, ali i najgorih škola u državi? Ili se pak slažete s Budakom kako se radi o apsurdnom prijedlogu koji neće nikome  donijeti dobra?


Đuro Njavro, dekan ZŠEM-a i ekonomski stručnjak

Rangiranje bi uzdrmalo temelje uspavanog sustava hrvatskog školstva.

Uvođenje rang lista hrvatskih škola mogla bi se pokazati kao dobra ideja. Državna matura nije savršen kriterij za ocjenjivanje škola, ali je jednako nesavršen za sve.  Kreiranjem rang listi  škola dobili bi uvid koje škole imaju dobre timove,  a u kojim školama se radi loše. Zalažem se za ideju da se primjerice deset n najboljih škola nagradi.  Nastavno na to u onih deset škola koje postignu najlošije rezultate trebalo bi smijeniti upravu.

Neven Budak, predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Kako sastaviti rang listu, koji bi bili kriteriji?

Državna matura temelji se na ‘štrebanju’ podataka a ukoliko bi se kvaliteta škole ocjenjivala temeljem rezultata državne mature dobili bismo rang listu najboljih štrebera. Kada bismo rangirali škole na izvrsne, prosječne i loše, i kad bi najbolji učenici išli u najbolje, osrednji u srednje dobre, a loši u loše, jasno je da bi oni učenici okarakterizirani kao ’loši’bili zauvijek  otpisani. Dovoljno je da pogledamo u susjedovo dvorište. Mađari su pokušali s takvim eksperimentom, a rezultati su bili katastrofalni.

Glasanje završeno
ZA 100%
PROTIV 0%