Fight Club
StoryEditor

Otvaranje 180.000 novih radnih mjesta do 2020. godine je ostvarivo

06. Listopad 2016.

U svom predstavljanju ekonomske politike buduće Vlade na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova predsjednik HDZ-a i vjerojatni mandatar Andrej Plenković iznio je milestone za 2020. godinu: osigurati gospodarski rast od pet posto i doseći stopu zaposlenosti od 68 posto, što znači otvaranje 180.000 novih radnih mjesta.

– Mjere za ostvarivanje ovih ciljeva bit će u novom programu Vlade. Provodit će ih ministri koji su se dokazali. Ulazimo u posljednji kvartal i vrijeme je priprema za 2017. godinu. Poduzetnici moraju znati što očekivati. Iduća godina bit će godina poduzetništva. Poduzetnici, mali i srednji, kralježnica su gospodarstva, a idućih godinu dana temelj su promjena i rasta – rekao je Andrej Plenković.

Budući da neka radna mjesta nastaju, a druga nestaju, uz dinamiku gospodarskog rasta od 2,5 posto godišnje Hrvatska može stvoriti neka neto radna mjesta, ali Plenkovićev milestone čini se nedostižan ekonomskom analitičaru Željku Lovrinčeviću.

– U toj konstalaciji snaga, uz najidealniji mogući scenarij koji podrazumijeva niske cijene energenata, dramatičan rast gospodarskih partnera u okolini, potpuno rješenje izbjegličke krize, rast cijene kapitala, stabilnost ovakve sigurnosne rente u iduće četiri godine, Hrvatska može stvoriti 20.000 tisuća radnih mjesta godišnje.

24. travanj 2024 05:16