Fight Club
StoryEditor

Porezna je reforma kotač zamašnjak koji će pokrenuti gospodarski rast

22. Rujan 2016.

Ministar financija Zdravko Marić i njegova ranije najavljena porezna reforma, trebala bi donijeti i smanjenje stope PDV-a i poreza na dohodak. ’Porezna reforma, porezno rasterećenje, prohodnost poreznog sustava, jednostavnog i nadasve stabilnost’. To su pojmovi kojima sam ministar opisuje nadolazeći proces. Naime,  neoporezivi dio dohotka trebao bi se povećati  sa s 2600 na 3700 kuna, a u to biti će  uračunat će se i uzdržavani članovi. Znači, ako imate člana obitelji kojeg uzdržavate te dohodak između 4000 i 4500 kuna, također ne bi trebali plaćati porez.

Nadalje, reforma bi trebala donijeti ukidanje najviše stope poreza od 40 posto te uvođenje nove stope od 36 posto koju bi plaćali oni kojima je porezna osnovica viša od 20.000 kuna, dok će porezne olakšice na djecu ostati kao i do sada. No, izračuni koji su se pojavili u domaćim medijima govore kako se radnicima s ispodprosječnom plaćom, a pogotovo onima na minimalcu, ova reforma neće ništa dobro donijeti.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata tvrdi kako reforma poreza neće donijeti rezultate. -Vlada nema plan ni viziju jer prije toga su prčkali po doprinosu za zdravstveno osiguranje, onda su vidjeli da su produbili rupu u proračunu pa su vratili natrag, onda su povećali PDV čime su udarili na potrošnju i cijene, poskupljenjem plina i struje udarili su na potrošnju. Ovo sada je opet prčkanje po poreznom sustavu –tvrdi Sever.

S druge strane, njegov protivnik u ovotjednom Fight clubu profesor Mladen Vedriš vjeruje u Marićevu reformu, te poručuje kako će najavljena porezna reforma  potaknuti više stope ekonomskog rasta. Gajite li nade u novu poreznu reformu? Ili pak, poput Severa , smatrate da će ona donijeti korist samo nekolicini bogatih, dok oni najugroženiji, pa čak ni umirujuća hrvatska srednja klasa od  njega neće imati nikakve koristi.

Čekamo vaše glasove i komentare u našem ovotjednom Fight clubu gdje teza glasi ’Porezna je reforma kotač zamašnjak koji će pokrenuti gospodarski rast’.

18. travanj 2024 06:35