Fight Club

Porezna je reforma kotač zamašnjak koji će pokrenuti gospodarski rast

Luka Fišić

Ministar financija Zdravko Marić i njegova ranije najavljena porezna reforma, trebala bi donijeti i smanjenje stope PDV-a i poreza na dohodak. ’Porezna reforma, porezno rasterećenje, prohodnost poreznog sustava, jednostavnog i nadasve stabilnost’. To su pojmovi kojima sam ministar opisuje nadolazeći proces. Naime,  neoporezivi dio dohotka trebao bi se povećati  sa s 2600 na 3700 kuna, a u to biti će  uračunat će se i uzdržavani članovi. Znači, ako imate člana obitelji kojeg uzdržavate te dohodak između 4000 i 4500 kuna, također ne bi trebali plaćati porez.

Nadalje, reforma bi trebala donijeti ukidanje najviše stope poreza od 40 posto te uvođenje nove stope od 36 posto koju bi plaćali oni kojima je porezna osnovica viša od 20.000 kuna, dok će porezne olakšice na djecu ostati kao i do sada. No, izračuni koji su se pojavili u domaćim medijima govore kako se radnicima s ispodprosječnom plaćom, a pogotovo onima na minimalcu, ova reforma neće ništa dobro donijeti.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata tvrdi kako reforma poreza neće donijeti rezultate. -Vlada nema plan ni viziju jer prije toga su prčkali po doprinosu za zdravstveno osiguranje, onda su vidjeli da su produbili rupu u proračunu pa su vratili natrag, onda su povećali PDV čime su udarili na potrošnju i cijene, poskupljenjem plina i struje udarili su na potrošnju. Ovo sada je opet prčkanje po poreznom sustavu –tvrdi Sever.

S druge strane, njegov protivnik u ovotjednom Fight clubu profesor Mladen Vedriš vjeruje u Marićevu reformu, te poručuje kako će najavljena porezna reforma  potaknuti više stope ekonomskog rasta. Gajite li nade u novu poreznu reformu? Ili pak, poput Severa , smatrate da će ona donijeti korist samo nekolicini bogatih, dok oni najugroženiji, pa čak ni umirujuća hrvatska srednja klasa od  njega neće imati nikakve koristi.

Čekamo vaše glasove i komentare u našem ovotjednom Fight clubu gdje teza glasi ’Porezna je reforma kotač zamašnjak koji će pokrenuti gospodarski rast’.


Mladen Vedriš, profesor i ekonomski analitičar

Snižavanjem stopa poreza na rad i kapital potiču se gospodarske aktivnosti

Aktualni ministar financija vrlo dobro razumije logiku poreznog sustava, on je i obrazovani makroekonomist. Jer, porezna politika tek je jedan od instrumenata poticanja gospodarskog rasta. Snižavanjem stopa poreza na rad i kapital potiču se gospodarske aktivnosti i postajemo konkurentniji na domaćem tržištu, ali i u međunarodnom okruženju. Time se potiče rast i sukladno tome širi porezna osnovica i prikuplja više poreza.  Zatim se može pažljivo početi snižavati i porez na dodanu vrijednost. Isto tako snižavanje stope PDV-a na određene komunalne usluge, primjerice na isporuku električne energije, za socijalno najugroženije građane je izvedivo, ali s obzirom na to da je riječ o osjetljivoj selektivnoj socijalnoj politici potrebno je tome pristupiti studiozno te osmisliti kako to učinkovito provesti. Sve u svemu, provedbom najavljene reforme za očekivati je, kratkoročno promatrano, proračunsko smanjenje prihoda, ali razvojno gledano reforma će potaknuti više stope ekonomskog rasta. U konačnici, bit će prikupljeno više poreza.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

Radnici s minimalnom plaćom od ove reforme neće imati nikakve koristi

Radnici s minimalnom plaćom od ove reforme neće imati nikakve koristi. Čak ni ono koji su liječnici ili primjerice informatičari , a oni koji prelaze zaradu od 19 000 kuna bruto imati će na kraju tek 322 kune dobiti, to nije dovoljno da ih zadržimo u Hrvatskoj. No, primjerice oni koji imaju 66000 kuna bruto, dobiti će iznos cijele minimalne plaće, dok će onome tko ima plaću 100000 kuna, ova reforma donijeti 4000 kuna mjesečno.  Vrlo je jasno, da bez obzira bilo to planirano ili ne,  da je zakon dizajniran da ide na ruku bogatima, a ne da se porez plaća u skladu s mogućnostima. Lokalne samouprave ostati će bez dijela prihoda od poreza na dohodak na koji se naslanja prirez. a uputa da se novac nadomijesti uštedama neće rezultirati uspjehom pa bi moglo doći do novih poskupljenja komunalija ili uvođenja odnosno povećanja prireza. Međunarodna organizacija naglasila je kako progresivne stope rasta znače smanjenje nejednakosti u društvu, a takav porezni sustav nama je prijeko potreban. Vlada nema plan ni viziju jer prije toga su prčkali po doprinosu za zdravstveno osiguranje, onda su vidjeli da su produbili rupu u proračunu pa su vratili natrag, onda su povećali PDV čime su udarili na potrošnju i cijene, poskupljenjem plina i struje udarili su na potrošnju. Ovo sada je opet prčkanje po poreznom sustavu.

Glasanje završeno
ZA 62.5%
PROTIV 37.5%