Fight Club

Pravilnik o kontroli većeg broja voća i povrća ishitren je

povrće
Lider
Autor Lider

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Potez je odmah izazvao snažne reakcije u regiji gdje je okarakteriziran kao “protekcionistička mjera” i necarinska barijera u koliziji sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Mediji su prijepor nazvali “trgovinskim ratom”, a reagirala je i Europska unija.

>>>BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija poslale trgovinski ultimatum Hrvatskoj

Tolušić je rekao da se pravilnik kojeg je donijelo njegovo ministarstvo odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU. Rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti.

Branko Roglić, vlasnik Orbica, najveće distributerske tvrtke u regiji koja posluje u 16 zemalja, lošim je ocijenio potez ministra.

– Smatram kako je to ishitrena odluka. Prije donošenja takve odluke trebalo je napraviti simulaciju, kako bi predvidjeli njezine učinke. Nema smisla ratovati sa svima, pogotovo zato što smo mi izvoznici u te zemlje – rekao je Roglić u telefonskom razgovoru za Lider.

Ministarstvo poljoprivrede je Pravilnik povuklo 8. kolovoza, uz komentar Mostova zastupnika Panenića da je odlukom o korekciji pravilnika o inspekciji pri uvozu Plenković popustio pritiscima Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore.

>>>Srbija i BiH slave završetak ‘trgovinskog rata’ s Hrvatskom

U ovotjednom Fight Clubu pitam je li donošenje Pravilnika bilo ishitreno?


Branko Roglić, vlasnik Orbica

Ministri moraju sjesti zajedno za stol i dogovoriti cijenu koja odgovara svima.

Nema smisla ratovati sa svima, pogotovo zato što smo mi izvoznici u te zemlje.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede

Ovaj Pravilnik se odnosi na sve treće zemlje te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba podrijetlom iz nama susjednih država.

Žao mi je ako je to dovelo do problema s druge strane. Tu smo, ako treba sjesti i razgovarati. Ministarstvo poljoprivrede je tu.

Glasanje završeno
ZA 0%
PROTIV 0%