Fight Club

Predsjednik Franjo Tuđman utjecao je na procese privatizacije

Foto: predsjednica.hr
Autor Lider

Prvi svjedoci na ispitivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor ponovno su aktualizirali pitanje privatizacije devedesetih koje se desetljećima provlači javnim prostorom.

Prilikom ispitivanja član povjerenstva Gordan Maras inzistirao je da bivši predsjednik Stjepan Mesić imenuje osobe bez kojih se privatizacija devedesetih nije mogla provesti. Mesić je kazao da su to bili bivši predsjednik Franjo Tuđman i njegovi savjetnici, gospodarski, Borislav Škegro, i politički, Ivić Pašalić. Dodao je kako bez suglasnosti Ureda predsjednika i HDZ-a zasigurno nije donesena nijedna velika privatizacijska odluka. Također, naglasio je kako  nijedna privatizacija nije mimoišla Borislava Škegru dok je bio na poziciji.

>>>Mesić: Povjerenstvo neće rasvijetliti istinu o Agrokoru

Nekoliko dana nakon toga svjedoci, predsjednici Fonda za privatizaciju demantirali su takve navode.

Prvi predsjednik Fonda za privatizaciju Ivan Penić pred saborskim je povjerenstvom kazao kako predsjednik Franjo Tuđman ili bilo tko drugi nikada nije pokušao na njega utjecati u procesu privatizacije. Također se nije složio s Mesićevim tvrdnjama da se ništa nije moglo privatizirati bez Tuđmana, Borislava Škegre i Ivića Pašalića. Negirao je i stajališta da je čitav proces privatizacije bio nepošten ili nepravedan. Takav stav zauzeo je i njegov nasljednik na čelu Fonda za privatizaciju Milan Kovač koje izjavio je u utorak tijekom svjedočenja pred saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor kako nikada nije bio izložen pritiscima dok je bio na čelu Fonda.

Na upit Milijana Brkića je li ikada bio izložen pritiscima predsjednika Franje Tuđmana ili Vlade, Kovač je odgovorio negativno.

“Nikada, ni predsjednik Tuđman ni predsjednik Vlade nisu vršili pritisak , a i da jesu to se ne bi se mogla provesti ničija volja mimo zakona i procedure”, naglasio je.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH

Velike privatizacijske odluke nisu se mogle donositi bez suglasnosti Ureda predsjednika i HDZ-a.

Stjepan Mesić priznao je da je kao i većina građana sumnjao da su pretvorba i privatizacija “inficirani nezakonitošću”.

Ivan Penić, prvi predsjednik Fonda za privatizaciju

Decidirano, s indignacijom odbacujem insinuacije da je predsjednik Franjo Tuđman utjecao na procese privatizacije.

Penić je istaknuo da je njegov gard bio dovoljno dobar da ga čuva od utjecaja, pa i Tuđmanovih.

Glasanje završeno
ZA 100%
PROTIV 0%