Fight Club
StoryEditor

Presudu arbitražnog suda treba poštivati

06. Srpanj 2017.

Nakon arbitražne presude Europska komisija izjavila je da očekuje od RH i Slovenije da provedu arbitražnu odluku o graničnom sporu. Međutim, hrvatski organi vlasti ujedinjeni su u mišljenju da Hrvatsku ta odluka ne obvezuje i ne namjeravaju je primijeniti. U više navrata je istaknuto kako Hrvatska ostaje otvorena za dijalog s Ljubljanom u cilju rješavanja graničnog pitanja, koje je bilateralno.

Hrvatska stoji pri svom stajalištu da je arbitražni proces kontaminiran protupravnim djelovanjem Slovenije te se poziva na jednoglasnu odluku Hrvatskog sabora temeljem koje je iz njega izašla 2015. godine. Takav stav ne nailazi na razumijevanje zemalja Europske unije te su predsjednici Beneluksa, kao i Njemačka pozvali Hrvatsku da poštuje odluku i integritet europskog prava s obzirom da će upravo ta odluka biti referentna točka za buduće arbitražne sporove.

>>> ‘Kruške i jabuke’: Plenković – Neusporedivo nepoštivanje arbitražne presude i Daytonskog sporazuma

“HDZ stoji čvrsto u obrani nacionalnih interesa i pitanja državnog teritorija i granica; za nas je arbitraža zbog protupravnog djelovanja Slovenije neprihvatljiva, smatramo da je kompromitirana i iz nje smo izašli sukladno međunarodnom pravu, a zbog kršenja samih pravila arbitraže i odredbi međunarodnog prava od strane Slovenije. Ono što želimo je nastavak dijaloga sa slovenskom stranom i ne želimo nikakve jednostrane poteze i želimo to otvoreno pitanje rješavati u dijalogu sa Slovenijom kroz vrijeme koje je pred nama”, poručio je premijer Plenković.

Dvojica čelnika, slovenski premijer Miro Cerar i Andrej Plenković, dogovorila su se da neće poduzimati jednostrane poteze te da će razgovore nastaviti 12. srpnja u Ljubljani, uoči sastanka Berlinskog procesa u Trstu 12. i 13. srpnja.

20. travanj 2024 14:10