Fight Club

Pripadnici HVO-a trebaju dobiti status hrvatskih branitelja

Luka Fišić

Zakon o braniteljima koji  kaže: ’Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je i državljanin RH, koji je kao pripadnik oružanih postrojbi HVO-a sudjelovao u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta RH i BiH’,mogao bi uskoro stupiti na snagu. U  idućem njegovom stavku se pak utvrđuje kako navedena kategorija branitelja i članovi njihovih obitelji ostvaruju prava prema Ugovoru između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji prema Zakonu o braniteljima. U prijevodu to bi značilo da će pripadnici HVO-a od sada imati pravo tražiti da se njihov status u potpunosti izjednači sa statusom koje imaju branitelji iz HV-a. Neki, među kojima i bivša ministrica branitelja i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, upozoravaju kako se time  može otvoriti ogroman prostor za nove zahtjeve i potpuno novu viziju proračuna za branitelje . To pitanje naravno otvara i pitanje proračuna ; procjenjuje se da bi  ovaj zakon koštao dodatnih 2 do 4 milijardi kuna.

Ministar branitelja Tomo Medved na pitanja o proširenju statusa branitelja Domovinskog rata odgovara kako se prijedlog novog Zakona o braniteljima usklađuje svaki dan, no smatra kako bi pripadnicima HVO-a svakako trebao biti priznat status hrvatskih branitelja. Njegov suparnik u ovotjednom fight clubu Predrag Matić vjeruje kako bi najavljeni zakon previše opteretio proračun.


Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja

To će tim ljudima sigurno puno značiti

Prema prijedlogu novog zakona i pripadnicima HVO-a bio bi priznat status hrvatskog branitelja i . Podsjećam i kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio da je važno pripadnicima HVO-a priznati status hrvatskog branitelja. Dio njihovog statusa rješavat će se u Republici Hrvatskoj, a dio ćemo dopunom prijedloga sporazuma s BiH, koji već postoji. Molim Vas za strpljenje da svi skupa pričekamo da zakon prođe svu proceduru pa da možemo kazati točan iznos koji će zakon zauzimati u proračunu.

Predrag Matić, bivši ministar hrvatskih branitelja

To košta jako puno

Ministarstvo hrvatskih branitelja već godinu dana najavljuje donošenje novog, potpunog i sveobuhvatnog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kojim će se riješiti svi višegodišnji nagomilani problemi koji muče hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Davanje statusa hrvatskih branitelja pripadnicima HVO-a, naoružanih odreda Narodne zaštite i njihovo izjednačavanje s pripadnicima HV-a, MUP-a i HOS-a, otvaranje prava na priznanje statusa oboljelih od PTSP-a, sve njih stambeno zbrinuti, dati im invalidnine i potom mirovine i sve ono što će im novi Zakon omogućiti – košta jako puno. Neka ovih pet milijardi kuna bude za miran početak ostvarenja ovoga sna. Navedenih 5 milijardi kuna uzeti ćemo od naših najugroženijih sugrađana, korisnika socijalnih pomoći jer, oni ionako imaju malo i nedovoljno za normalan život, ali o tome je sve rekla i bivša HDZ-ova ministrica socijale poručivši im ’Neka crknu’.

Glasanje završeno
ZA 50%
PROTIV 50%