Fight Club

Prodaja dionica HEP-a je dobar model za otkup Ine

Logo: hep.hr
Luka Fišić

Ispravnost odluke vlade o otkupu udjela mađarskog MOL-a u Ini te listanje 25 posto minus jedna dionica HEP-a na burzi glavne su teme koje u ovo postadventsko vrijeme okupiraju hrvatsku javnost. Treba li prodati dionice HEP-a, koliko će se tako milijardi kuna izbiti iz džepa hrvatske države i njenih građana? Treba li uopće i vraćati Inu u hrvatske ruke i koja je objektivna cijena takvog poduhvata? Apolegeti privatizacije tržišta, ministrica gospodarstva Martina Dalić i investitor Nenad Bakić podržavaju inicijativu premijera Andreja Plenkovića, dok su oproba i Most decidirano protiv.

Ukoliko podržavate prodaju dionica HEP-a, te se slažete sa stavom koji je Andrej Plenković pokazao u intervjuu za Večernji List, dajte mu glas u ovotjednom Fight Clubu. Ako ste pak skeptični kao saborski zastupnik Miro Bulj glasajte za ovog osebujnog člana Mosta i pokažite vladajućoj garnituri da hrvatska javnost vjeruje kako prodaja dionica HEP-a nije jedini izbor.


Andrej Plenković, hrvatski premijer

Radi se o modelu koji osigurava pozitivne učinke za hrvatsko gospodarstvo i za građane.

Planirani model financiranja kroz inicijalnu javnu ponudu dionica HEP-a udovoljava svim bitnim ciljevima koje smo postavili u strateškom definiranju otkupa cjelokupnog MOL-ova udjela u Ini. Inicijalnom ponudom dionica HEP-a hrvatskim građanima, mirovinskim fondovima i drugim zainteresiranim investitorima osigurat će se sredstva za otkup dionica Ine bez povećanja javnog duga. Istodobno, Hrvatska će osigurati potpunu kontrolu nad obje bitne energetske kompanije i to tako da se čuva njihov investicijski potencijal. S druge strane, hrvatski će građani dobiti priliku kupnje visokokvalitetne dionice, odnosno priliku da sudjeluju u rezultatima daljnjeg rasta i razvoja tih kompanija. Radi se stoga o modelu koji osigurava pozitivne učinke za hrvatsko gospodarstvo i za građane.

Miro Bulj, zastupnik Mosta

Prodati HEP nitko nema pravo, osim vlasnika, a to je hrvatski narod.

Smatram da bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na referendumu bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa. Tome nas uči primjer privatizacije INA-e, gdje su pojedinci iz svih Vlada RH od 2000. godine za šaku Judinih škuda uz pomoć raznih konzultanata, pravosudnih tijela i Ustavnog suda neprijateljski predali INA-u mađarskom MOL-u.

Glasanje završeno
ZA 66.67%
PROTIV 33.33%