Fight Club

Sisački pogon koji gasi Ina nije gubitaš

Lider
Autor Lider

– Zatvaranje samog postrojenja FCC dio je šire slike onoga što se događa u Ini. Inine rafinerije godinama stvaraju velike gubitke. Zadnjih desetak godina potražnja na tržištima gdje Ina posluje smanjilo se 30 posto. Imamo 2 rafinerije koje rade s pola kapaciteta, a sve tržišne okolnosti su se promijenile. Mi imamo proizvodnju i prodaju jedne rafinerije, a troškove dvije, objasnio je gostujući u emisiji N1 razloge zatvaranja Postrojenja za sekundarnu obradu teških ostataka nafte (FCC) direktor strateškog razvoja i procjena Ine Hrvoje Glavaš.

Međutim, sindikati tvrde kako je to postrojenje profitabilno, dapače, tvrde kako upravo taj pogon donosi 100 milijuna kuna dobiti. Budući da Uprava Ine, odnosno MOL, planira zatvoriti taj pogon navodeći kako je riječ o ‘gubitaškom postrojenju’, u drugoj polovici ove godine najavili su njegovo zatvaranje te otpuštanje 40 radnika.

Sindikati upućuju kako su takvi navodi samo izlika.

– U svojem je zadnjem bloku rada od mjesec dana postrojenje FCC ostvarilo oko sto milijuna kuna bruto dobiti, odnosno 10,5 milijuna kuna čiste dobiti, kazao je za Novi list Predrag Sekulić, glavni nadzornik u rafineriji koji je i koordinator Stožera za obranu Rafinerije Sisak.

Tko je u pravu?


Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Ine

MOL

Podaci sve govore, nema govora o gubitku, već je najavljeno zatvaranje FCC-a samo uvertira u potpuno gašenje Siska.

Deloitteova studija, na koju se poziva uorava Ine opravdavajući zatvaranje, nigdje ne spominje prekid proizvodnje u FCC pogonu, zapravu srcu sisačke rafinerije. To je samo stvaranje novog gubitka za rafineriju Sisak jer će uprava, ako ugasi FCC, iduće godine moći pokazati uistinu negativne rezultate poslovanja, koji do sada nisu bili takvi, pojasnio je Sekulić.

Hrvoje Glavaš, direktor strateškog razvoja i procjena Ine

FCC je gubitaško postrojenje.

– U zadnjh desetak godina potražnja na tržištu na kojem Ina posluje smanjila se za tridesetak posto. To je trend koji će se vjerojatno samo još osnažiti. Veliki naftni igrači mijenjaju svoje strategije, okreću se obnovljivim izvorima energije, električnim automobilima, pojašnjava Glavaš.

Glasanje završeno
ZA 0%
PROTIV 0%

Komentari