Fight Club

Štrajk javnih službi je opravdan

Lider
Autor Lider

“Štrajk je moguć već u ožujku. Ako pregovori o plaćama i dugu koji Vlada ima prema 700 000 građana ne budu riješeni, štrajka će biti. Mi se ozbiljno pripremamo,” najavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić tijekom žestoke rasprave u emisiji Otvoreno HRT-a.

“Kada je riječ o pregovorima o kolektivnom ugovoru, postalo je evidentno da se pojedini sindikalni čelnici kriju iza homogenosti pregovaračkog odbora i svoje ideje provlače kao teze svih,” replicirao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić. “Nećemo dopustiti da nas se ucjenjuje u procesu, mi pregovorima prilazimo u dobroj vjeri.”

Ministar je rekao da je Vlada tijekom proteklih pregovora sindikatima ponudila povećanje plaća dva puta u 2017. godini, ali su oni to odbili. “Vlada je unatoč tomu u javnim službama povećala plaću 2 postotna boda. Ideja da se ide u štrajk iz naše je perspektive iluzorna,” dodao je.

“Vi ste od nas tražili nemoguće, stavili ste nam na stol papir koji je pravno nemoguć,” odgovorio mu je Ribić. “Ne možete sada tvrditi da ste ljudima nešto dali i to prikazati kao dobru volju.”

Pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru

Vlada je u utorak počela pregovore sa sindikatima javnih službi o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Uoči početka pregovora predstavnici radnika su rekli da inzistiraju na zadržavanju prava iz postojećeg TKU-a i ispod te razine me mogu ići.

S obzirom da tromjesečna produžena primjena pravnih pravila iz bivšeg TKU-a vrijedi do 12. ožujka, sindikalci upozoravaju da se došlo u vremenski tjesnac s malo vremena za postizanje dogovora.

Vilim Ribić je najavio da će inzistirati na produljenju roka za pregovore, odnosno na zadržavanju postojećih prava iz kolektivnog ugovora još tri do četiri mjeseca dok pregovori ne završe.


Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata

Ako pregovori o plaćama i dugu koji Vlada ima prema 700 000 građana ne budu riješeni, štrajka će biti. Mi se ozbiljno pripremamo.

S obzirom da tromjesečna produžena primjena pravnih pravila iz bivšeg TKU-a vrijedi do 12. ožujka, sindikalci upozoravaju da se došlo u vremenski tjesnac s malo vremena za postizanje dogovora. Vilim Ribić je najavio da će inzistirati na produljenju roka za pregovore, odnosno na zadržavanju postojećih prava iz kolektivnog ugovora još tri do četiri mjeseca dok pregovori ne završe.

Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava

Nećemo dopustiti da nas se ucjenjuje u procesu, mi pregovorima prilazimo u dobroj vjeri.

Vlada je tijekom proteklih pregovora sindikatima ponudila povećanje plaća dva puta u 2017. godini, ali su oni to odbili. “Vlada je unatoč tomu u javnim službama povećala plaću 2 postotna boda. Ideja da se ide u štrajk iz naše je perspektive iluzorna.”

Glasanje završeno
ZA 100%
PROTIV 0%