16. ožujak 2017.

Treba li država pomoći u spašavanju Agrokora

Marić, Dalić, Petrov i Plenković sjeli su za zajednički stol s Ivicom Todorićem i njegovim šefom financija Ivanom Crnjcem kako bi porazgovarali o budućnosti Agrokora.

Mediji prenose da je sastanak održan nakon konzultacija u HDZ-u u kojem je odlučeno da država svojim novcem ne može spašavati Agrokor te da Ivica Todorić mora otići s čela kompanije, jer koncernu prijeti slom zbog prezaduženosti i pritiska vjerovnika.

>>Vlada potvrdila sastanak s Agrokorom

Mediji donose i da je Božo Petrov predložio da država pomogne Agrokoru nacionalizacijom ili pokušajem otkupa, ali da je ta zamisao odbačena.

Dragan Munjiza, vlasnik savjetničke tvrtke Jakov Viktor i dugogodišnji predsjednik Uprave Konzuma kaže da stvari nisu jednostavne i da je ulog pozamašan.

- Italija je spašavala privatnu banku Monte dei Paschi di Siena. Njemačka Kancelarka posrnulu brodogradnju u županiji u kojoj je rođena. Finska je pomagala Nokiju. SAD je ‘‘bailoutom‘‘ na vrhuncu krize spašavao banke. Radnici Ferrera su šest mjeseci radili bez primanja kako bi spasili svoju kompaniju. Nije ovo pitanje "samo" 40 tisuća direktno zaposlenih u Agrokoru. Broj ljudi koji bi bili pogođeni, uzmu li se u obzir tek Vindija ili Saponia, znatno je veći - rekao je Munjiza za Lider.

S druge strane ringa, Ivan Pernar iz Živog zida kaže da Agrokor treba "pustiti da propadne", čije gledište podržavate?