24. studeni 2016.

Uvoznici su krivi za zdravstveno neispravne proizvode

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je u dosad provedenom nadzoru 10 objekata koji hranom opskrbljuju trgovačke lance, u svima njima utvrđena neka vrsta nesukladnosti te da će nadležni inspektori za sve njih podnijeti optužne prijedloge. Pojačani nadzor i žustru javnu raspravu o kvaliteti i porijeklu hrane u Hrvatskoj  je inicirala tragična smrt petogodišnjega dječaka koji je otrovan salmonelom iz jaja uvezenih iz Poljske. Optužbe pritom pljušte sa svih strana, no dobrim su dijelom usmjerene na velike trgovačke lance i uvoznike. ‘‘ Neću dopustiti da se u Hrvatsku uvozi smeće iz drugih zemalja,‘‘ poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

- Pomalo nevjerojatno zvuči sljedeće; uvozimo filete šarana iz Vijetnama, zamrznutu ribu iz Skandinavije, vina iz Južnoafričke Republike, med, grah i češnjak iz Kine, začine iz Egipta, mlijeko iz drugih zemalja EU, a svinjetinu iz Danske i Nizozemske. Uvozimo čak i suhe šljive, i to iz SAD-a, povrće iz Španjolske, Egipta, Grčke, Italije, čak i slamu iz Mađarske - rekao je za Glas Slavonije osječko-baranjski dožupan i stručnjak za poljoprivredu Željko Kraljičak.

- Uistinu je bilo nerazborito dopuštati da se na tržištu prodaje mlijeko po 2,50 kune plus PDV, a znamo da je domaća proizvodnja minimalno 3 kune, što direktno ugrožava i primarnog proizvođača i prerađivača. Potom, tu je i uvoz mesa i mesne konfekcije sumnjive kakvoće i starosti, ako znamo da se prodaje tri puta ispod cijene koštanja hrvatskog proizvoda, a dosadašnji nositelji politika imali su potpunu informaciju i krili ju od potrošača, štiteći tako uvoznički lobi i sve koji urušavaju domaću proizvodnju, direktno šteteći hrvatskim nacionalnim interesima - kaže.

Europska trgovačka praksa

S druge strane, iako u suglasju da ‘‘super-konkurentne‘‘ cijene na slobodnom tržištu direktno uništavaju hrvatsku proizvodnju, Dragan Munjiza kaže da situacija nije tako jednostavna i nudi niz argumenata zašto krivnja nije isključivo na uvoznicima.

- Očito ima nekakvih nepravilnosti, ali one proizlaze iz krize, kako je došla kriza i kako su došli diskonteri, Lidl i Kaufland, počelo je spuštanje cijena, dovoženje robe iz Poljske. Neprirodno je da u Lidlu litra mlijeka košta tri kune, to je direktno uništavanje hrvatske proizvodnje. No to su pravila koja za sad vrijede u Hrvatskoj, to je zakonita trgovačka praksa, ona se primjenjuje u cijeloj Europi. Čim je Lidl počeo spuštati cijene, morali su svi ostali. Vlada je ta koja treba reći da cijena mlijeka ne može biti tri kune, ali to ne može zbog pravila tržišne utakmice. To je dosta komplicirana situacija u koju se upetljalo više utjecaja, ali sigurno nisu krivi uvoznici. Zna se da smrznuto meso dolazi iz Rusije, Argentine i drugih, uglavnom udaljenijih zemalja, jasno je da se hrvatski pršuti proizvode od španjolskih svinja. Zašto bi netko u Slavoniji radio šunku španjolskog porijekla? Vjerojatno da dođe do EU fondova - rekao je Munjiza, uspješni menadžer dobro upućen u strukturu i poslovanje velikih trgovačkih lanaca i direktor savjetničke tvrtke Jakov Viktor u razgovoru za Lider.

U ovotjednom Fight Clubu pitamo, jesu li uvoznici uistinu glavni krivci za zdravstveno neispravne proizvode?