Fight Club

Većina azila za napuštene životinje spremna za EU

Autor Ivana

Posljednja afera oko ubijanja pasa zbog sumnje na bjesnoću dignula je na noge prijatelje životinja, ali i sveukupnu javnost koja je osudila eutaniziranje pasa u obiteljskim domovima.

Dok ministarstvo tvrdi da je sigurnost i zdravlje
ljudi na prvom mjestu te da su postupci opravdani Udruga prijatelji životinja s
druge strane smatra da u 21. stoljeću nikoga se ne treba ubijati zbog sumnje na
bjesnoću.
No, kakvo je stanje u azilima koji su zaduženi
za napštene životinje?  Jesu li spremni
za ulazak u EU ili će i ovi malobrojni azili koji uspiju opstati biti primorani
zatvoriti svoja vrata?
Pitanje azila aktualizira svakog ljeta kada oni
postanu pretrpani napuštenim životinjama koje su izbačene zbog godišnjih odmora
svojih vlasnika.
Da su azili u problemima znaju i ptice na
grani. Stalni pritisak od mogućeg zatvaranja, prosvjedi zbog istih, no ovaj
tjedan se pojavio i svijetli primjer ponovnog otvaranja skloništa Dumovec i
Noina arka koji su istaknuti kao primjer kako bi oni trbali izgledati – stručni,
te adekvatno opremljeni i pripremljeni za prihvat životinja. No, dok su u
ministarstvu zadovoljni, prijatelji životinja s druge strane negoduju i žele
hitne promjene i reforme.


Mirjana Mataušić Pišl, Zamjenica Ministra poljoprivrede

Ulazak Hrvatske u EU neće utjecati na smanjivanje ili porast broja skloništa budući da u EU ne postoji propis koji posebice određuje ovo područje

Nisu razvijeni propisi vezani za uvjete osnivanja skloništa za životinje u Europskoj uniji. Svjetska organizacija za zdravlje životinja – OIE (u čijem članstvu je 173 zemlje među kojima i Republika Hrvatska) je na zahtjev svojih zemalja članica razvila standarde za zbrinjavanje pasa lutalica. Republika Hrvatska je 2009. godine preuzela navedene standarde među ostalim i ‘Program kontrole populacije pasa lutalica u Republici Hrvatskoj’ koji je objavljen na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Navedenim standardima se ne propisuju uvjeti za skloništa već se uređuje čitav sustav zbrinjavanja pasa lutalica koji je prihvatljiv za sve zemlje članice Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE). Europska unija prepoznala je rad navedene organizacije i podupire je u tome. Budući da nema Zakonodavstva Europske unije kojim se određuje ovo područje, nema niti posebnih zahtjeva vezanih za napuštene životinje. Skloništa za životinje koja se nalaze u Upisniku skloništa za životinje odobrena su u skladu s odredbama Zakona o zaštiti životinja, Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi i također s općim standardima za pse lutalice gore navedene Svjetske organizacije. Popis odobrenih skloništa za životinje na području Republike Hrvatske mogu se naći na stranicama Ministarstva.
Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju neće utjecati na smanjivanje ili porast broja skloništa budući da u Europskoj uniji ne postoji propis koji posebice određuje ovo područje, a kao što je već spomenuto u Republici Hrvatskoj je ovo područje uređeno nacionalnim propisom. Zakonom o zaštiti životinja uređuje se odgovornost, obveze i dužnosti fizičkih i pravnih osoba radi zaštite životinja, što uključuje zaštitu njihovog života, zdravlja i dobrobiti; način postupanja sa životinjama; uvjeti koji su potrebni za zaštitu životinja pri držanju, uzgoju, prijevozu, obavljanju pokusa, klanju i usmrćivanju životinja, držanju životinja u zoološkim vrtovima, u cirkusima, na predstavama i natjecanjima životinja, prilikom prodaje kućnih ljubimaca te postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama.

Luka Oman, Predsjednik Prijatelja životinja

Nažalost hrvatski azili za napuštene životinje nisu spremni za ulazak u Europsku uniju kao ni ministarstvo i inspekcija.

Nažalost hrvatski azili za napuštene životinje nisu spremni za ulazak u Europsku uniju kao ni ministarstvo i inspekcija. Postoji 20 skloništa za napuštene životinje, ali to je samo na papiru. Većina njih su veterinarske ambulante koje su dobile dozvole za azile.
Postoji par skloništa koja su na visokoj razini, a najbolji primjer je grad Zagreb koji ulaže u skloništa. Postoje skloništa koje drže volonteri, koji imaju sve uvjete ali nemaju dovoljnu podršku.
U Osijeku grad daje 6 milijuna kuna bivšem šinteraju koji je prošle godine ubio preko 100 pasa, dok ih je samo 40 udomio od čega su 30 uzeli volonteri. Oni su tako povećali svoj profit nekoliko puta. Problem je što neki gradovi ni nemaju skloništa, a neki imaju krive ugovore s gradovima i tako krše zakon i potpuno su ilegalni. Situacija je iznimno loša i mislim da se neće puno promijeniti kada uđemo u EU. Postoje pozitivni primjeri kao što su Zagreb, Čakovec i volontersko sklonište u Osijeku koje radi bolje od gradskog, a ima 40 puta manje novaca. Kada se gleda po ovim primjerima vidimo da se može sve napraviti. Problem je što se radi po pravilnicima iz 2000. godine, a novi zakon je na snazi od 2009. godine koji je dosta toga promijenio, ali pravilnici nisu usklađeni. Također, problem je što postoji samo veterinarska inspekcija, a ne i inspekcija za zaštitu životinja. Kako će inspektor nakon što cijeli dan pregledava kvalitetu mesa, naći još vremena i za pregled skloništa? To se hitno mora mijenjati i naš prijedlog je za reformu veterinarske inspekcije. To se zorno pokazuje na posljednjem primjeru gdje su životinje ubijane bez potrebe, a da je sustav drugačiji do toga ne bi došlo.
Mi smo uvjereni da se to može napraviti, samo je potrebno malo dobre volje. Čak sam uvjeren da i financijska strana nije problem. Dobra vijest je da su skloništa u Zagrebu opet otvorena, ali učinjena je već velika šteta jer u ljetnim mjesecima najviše se kućnih ljubimaca ostavlja, a na ovaj način oni nisu imali azile da ih se udomi.

Glasanje završeno
ZA 21.43%
PROTIV 78.57%