Fight Club
StoryEditor

Zahtjev za smjenu Davora Šukera je opravdan

02. Ožujak 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Tresla se brda, rodio se miš! Tako su o izvanrednom sastanku predstavnika Hrvatskog nogometnog saveza u Banskim dvorima s Markova trga izvještavali sportski novinari. Da, politika i nogomet, u Hrvatskoj i dalje sljubljeni, a glavno pitanje, treba li smijeniti predsjednika HNS-a Davora Šukera, ostalo je visjeti u zraku.

Baš kao što nema konkretnih odgovora o tome koje će sankcije snositi sudac Damir Batinić, jer je dosudio jedanaesterac u korist Dinama, na utakmici s Cibalijom, tako je i pitanje smjene čelništva HNS-a još uvijek u sferi fantazije velike većine sportskih novinara.

Kako to dolikuje svakom pravom ratu, tako i u ovom nogometno-političko-medijskom, uzroci i povod za sukob bitno se razlikuju, a sudac Batinić, koji je nakon što je odgledao snimku susreta, priznao da je pogriješio - dao je povoda svima onima koji vjeruju da Davora Šukera hitno treba smijeniti sa čelnog mjesta HNS-a.

Razlog za smjenu, međutim, nešto je sasvim drugo.

Iako službena politika, redom Predsjednica, Premijer i svi ministri njegove Vlade, ističu kako se politika ne želi miješati u sport, Most nezavisnih lista, na čelu sa Božom Petrovom traži smjene u HNS-u.  Nije problem Davor Šuker, problem je cjelokupni hrvatski nogomet, koji, iako je iznjedrio možda i najbolje hrvatske izvozne proizvode, današnje zvijezde Reala i brojnih drugih europskih i svjetskih klubova, pomogao afirmaciji Hrvatske u svijetu, ipak sjedi na optuženičkoj klupi.

Klupi za stranke županijskih sudova, što je, između ostalih funkcija koje obnaša u nogometu, Zdravko Mamić,  u postupcima u kojima se nastoji dokazati kako se, u ovoj igri koju prosječni Hrvat doživljava većom od života, pravila poštuju samo na travnjaku.

I sada se dogodilo, zahvaljujući Batiniću, da niti na travnjaku nema pravde. No, to nije bila tema gore spomenutog sastanka u Banskim dvorima, u kojima su se susrele dvije neuobičajene momčadi.

S jedne strane Davor Šuker,  Ante Kulušić, Ante Vučimilović, Nenad Horvatič, Marijan Kustić, s druge premijer Andrej Plenković, šefovi SOA-e i MUP-a,  Daniel Markić i Vlaho Orepić te politički neiskusna državna tajnica za sport Janica Kostelić.

Razgovaralo se, rekao je Šuker, o nadolazećoj utakmici Hrvatske i Ukrajine, koja je ocijenjena utakmicom visokog rizika, jer se, napokon, igra pred publikom, a ne praznim tribinama.

Što se otkaza Šukeru, tiče, tu je mogućnost otklonio sam premijer.

- Koliko ja znam ne bira Vlada, Sabor ili političke stranke vodstva sportskih saveza. Prema tome, to su stvari koje oni koji su izabrani u HNS moraju sami rješavati. Sport treba dati sportašima - rekao je Plenković.

O Zakonu o sportu i njegovom provođenju ili ne provođenju, Šuker je nakon sastanka rekao:

- Primjenjujemo ga po svakoj točki, ali ako vi 500 puta napišete da to ne radimo... Mi ga možda i jedini primjenjujemo. Treba nam cjeloviti Zakon o sportu... Mi primjenjujemo Zakon, a sve ostalo je, kao što predsjednik Trump kaže, fake news.

Tome je dodao i kako su spekulacije o njegovoj smjeni - nedopustive. A upravo to je pitanje ovog Fight Cluba, treba li Davor Šuker otići?

18. travanj 2024 02:07