Fight Club

Zakon o koncesijama treba povući iz hitne saborske procedure

koncesijama
Lider
Autor Lider

Uz povike “Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu!” u ponedjeljak je nakon brojnih otoka održan prosvjed inicijative Pokret otoka i na zagrebačkom Markovom trgu. Borci za prava otočana koji stoje iza te inicijative zahtijevali su da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te da se javnost uključi u daljnju raspravu.

“U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti”, naveli su iz inicijative koja smatra da se otočne lokalne zajednice ne smiju isključiti iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama. “Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju”, naglasili su.

Njihove zahtjeve podržava i stranka Pametno koja je uoči drugog čitanja konačnog prijedloga Zakona o koncesijama stranka pozvala na poništenje Uredbe o izmjenama i dopunama izdavanja koncesija na pomorskom dobru i povlačenje Zakona iz hitne procedure.

” Tražimo da se Zakon o koncesijama povuče iz hitne procedure i otvaranje široke javne rasprave o ovoj važnoj temi. Riječ je o očuvanju i pravilnom gospodarenju vrijednim prirodnim resursima, zbog čega u potpunosti podržavamo i organizaciju Pokret otoka u njihovim nastojanjima za povlačenjem Zakona,” kazala je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

S druge strane, ministar financija Zdravko Marić smatra nepotrebnim daljnje odlaganje izglasavanja zakona s obzirom da se on u raspravi nalazi već godinu i pol i postignut je ‘visok stupanj usuglašavanja’.

“Neke od amandmana koje su uputili zastupnici u Hrvatskom saboru idu za tim da treba uključiti predstavnike lokalne samouprave gradova i općina na kojima se koncesija dodjeljuje. Osobno nemam ništa protiv toga, dapače spremni smo na to, međutim isto tako ovim zakonom nije ograničeno imenovanje i predstavljanje u tom povjerenstvu bilo koga. Na tu problematiku treba gledati iz perspektive dobre namjere i vjere da se jednostavno kroz dodjelu koncesije potakne nekakva gospodarska i neka šira aktivnostima u pojedinoj jedinici lokalne samouprave,” kazao je ministar Marić koji je usput podsjetio kako je prvi nacrt zakona izrađen još krajem 2015. u vrijeme tehničke vlade Zorana Milanovića te da je javna rasprava o zakonu o koncesiji provedena u veljači i ožujku 2016. i da su usuglašeni svi komentari, te je Zakon uveden  u Vladinu proceduru.

Nakon raspuštanja Oreškovićeve vlade, Vlada Andreja Plenkovića provela je zakon kroz svoju proceduru i odlučila ga poslati u saborsku proceduru. Ministar Marić podsjetio je da je u prvom čitanju koje je provedeno u veljači ove godine, 117 zastupnika je glasalo za, dva su bila protiv i četiri suzdržana, te je Zakon upućen u drugo čitanje.

“Zakon o koncesijama je naša uskladba s direktivama Europske unije, krovni je zakon koji definira pobliže postupke same dodjele koncesija, brojne procedure koje se tiču zaštite pozicije davatelja koncesija i nacionalnih interesa, traži studije izvodljivosti i općenito raznoraznih obrazaca koje je potrebno ispuniti da bi se dobila koncesija,” dodao je.


Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno

Umjesto hitnog donošenja ovakvog Zakona, Vlada hitno treba poništiti Uredbu o izmjenama i dopunama izdavanja koncesija na pomorskom dobru.

Uključivanje zainteresirane javnosti u proces koncesioniranja prirodnih dobara od velike je važnosti u izgradnji transparentnog i boljeg društva za koje se zalažemo, navodi Puljak i zaključuje da sporna uredba omogućava niz malverzacija pri obračunu i bodovanju koncesija, smanjuje obveze garancije plaćanja, a izbačen je i kriterij broja radnih mjesta i zaštite okoliša. Upravo ta Uredba omogućila je problematično izdavanje koncesija u slučajevima Bol, Bene, Zrče.

Zdravko Marić, ministar financija

Zakon o koncesijama već je dva puta prošao proceduru usvajanja. Nema potrebe za odugovlačenje s njegovim izglasavanjem.

Apsolutno nema potrebe za još jednu javnu raspravu, jer se Zakon gotovo godinu i pol nalazi u javnoj raspravi. Mogu reći vrlo odgovorno iz perspektive Ministarstva financija, i svih mojih kolega koji rade na problematici koncesija zakonodavnog okvira, da smo postigli dosta visoku razinu našeg zadovoljstva u smislu upravo provedene javne rasprave i usuglašavanja, rekao je ministar Marić.

Glasanje završeno
ZA 100%
PROTIV 0%