Financije
StoryEditor

Banke ostvaruju rekordnu dobit, ali suočavaju se s tehnološkom tranzicijom

16. Listopad 2023.

Budućnost bankarskog sektora je neizvjesna i ovisit će o tzv. ‘Velikoj bankarskoj tranziciji‘ te će financijske institucije morati uložiti više napora kako bi spremno dočekale buduće trendove. Iako se u prethodnoj godini dobit bankarskog sektora povećala za oko 280 milijardi dolara, tri ključne komponente bankarstva prolaze temeljite promjene, a tehnologija će te promjene u budućnosti samo još dodatno ubrzati. Banke imaju povijesnu priliku za tranziciju u područjima bilance, transakcija i plaćanja, a ta će promjena biti određena s četiri ključna globalna trenda – makroekonomskom klimom, tehnološkim napretkom, proširenim i produbljenim regulatornim nadzorom netradicionalnih financijskih institucija te promjenama u prirodi sistemskog rizika. Ovo su samo neki od zaključaka McKinseyjevog godišnjeg pregleda globalnog bankarstva za 2023. godinu.

Iako financijske institucije imaju razloga biti zadovoljne jer, uz velike razlike između institucija i država, generalno ostvaruju rekordnu dobit u više od desetljeća, nadolazeće promjene im se napretkom tehnologije sve brže približavaju i bit će im ključno pripremiti se na njih. Naime, budućnost bankarskog sektora trenutno je neizvjesna te ovisi o putanji onoga što nazivamo ‘Velika bankarska tranzicija‘. Ona označava promjenu iz tradicionalnih banaka prema netradicionalnim institucijama i dijelovima tržišta koji zahtijevaju manje kapitala i često su regulirani na različite načine.

Procjene vrijednosti stagniraju

Globalno gledano, rastuće kamatne stope potaknule su neto kamatne marže, što je posljedično povećalo dobit i povrat kapitala te se dobit banaka u 2022. godini povećala za oko 280 milijardi dolara. Također, porastao je i ROE (return on equity tj. povrat kapitala) koji je 2010. godine u prosjeku iznosio 9 posto dok je u prethodnoj godini narastao na 12 posto te se očekuje da će u tekućoj godini iznositi 13 posto.

U isto vrijeme procjene vrijednosti i dalje stagniraju, s omjerom cijene prema knjigovodstvenoj vrijednosti od 0,9 u prethodnoj godini, što se nije promijenilo još od 2008. godine.

Prilagodba budućim trendovima

Tzv. ‘Velika bankarska tranzicija‘ označava povijesnu prekretnicu za banke. Tri ključne komponente bankarstva – bilanca, transakcije i plaćanja trenutno prolaze tranziciju iz tradicionalnih banaka prema netradicionalnim institucijama i prema dijelovima tržišta koji zahtijevaju manje kapitala i koji su često različito regulirani.

Više od polovice globalne bilance već je prošlo ovu tranziciju (u SAD-u 75 posto sredstava sada u sustav ulazi izvan bilanci banaka, a u Europi oko 55 posto) i za očekivati je da će tehnologija samo ubrzati daljnje promjene. Transakcije i plaćanja također se mijenjaju i to je vidljivo u podatku da su specijalisti za obradu digitalnih plaćanja potrošača povećali svoj udio za više od 50 posto između 2015. i 2022. godine. Također, specijalizirani subjekti u kapitalnim tržištima držali su 59 posto kapitala u 2022. godini naspram 44 posto u 2015. godini.

Banke svih vrsta sada imaju povijesnu priliku za tranziciju u područjima bilance, transakcija i plaćanja, te će ova tranzicija biti određena s četiri ključna globalna trenda. Ti trendovi su makroekonomska klima, tehnološki napredak (uključujući Generative AI), proširen i produbljen regulatorni nadzor netradicionalnih financijskih institucija te promjene u prirodi sistemskog rizika.

- One banke koje u svojem poslovanju stave fokus na korištenje prednosti tehnologije i umjetne inteligencije, prilagodbu bilance, skaliranje ili napuštanje transakcijskog poslovanja te unapređenje distribucije i prilagodbu promjenjivim rizicima mogle bi lakše proći kroz ovaj proces tranzicije koji se za sve financijske institucije nalazi odmah iza ugla - zaključio je Tomislav Brezinščak, direktor Adriatic regije i partner u McKinsey & Company.

27. travanj 2024 10:19