Financije
StoryEditor

Croatia osiguranje predlaže dioničarima isplatu od 65 milijuna eura kroz dividendu

19. Siječanj 2024.
foto Shutterstock

Uprava i Nadzorni odbor Croatia osiguranja na odvojenim sjednicama u petak utvrdili su prijedlog odluke o isplati dividende od 151,27 eura po svakoj dionici odnosno u ukupnom iznosu od 65 milijuna eura.

Kako se navodi u priopćenju iz tog osiguravajućeg društva koje posluje u sklopu Adris grupe, dividenda bi se isplatila iz zadržane dobiti imateljima redovnih i povlaštenih dionica.

Ističe se i da kompanija u proteklim godinama posluje uspješno, s rastućom razinom dobiti te visokim stopama adekvatnosti kapitala, pri čemu je društvo bilo kontinuirano visoko kapitalizirano, usprkos poremećajima na financijskim tržištima, razdoblju visoke inflacije te prirodnim nepogodama. Ulazak Hrvatske u eurozonu dodatno je pozitivno doprinio navedenom pokazatelju, dodaje se.

Iz kompanije navode podatak da je adekvatnost kapitala krajem rujna lani na razini matice iznosila je 337 posto, odnosno 293 posto na konsolidiranoj razini, a iako se očekuje blago smanjenje tih omjera na kraju 2023. zbog efekata odgođenih poreza, očekuje se da će adekvatnost kapitala biti održana i dalje na vrlo visokim razinama - na razini matice iznad 300, a na konsolidiranoj razini iznad 270 posto.

Obzirom na sve navedeno, Uprava smatra da je u mogućnosti isplatiti dividendu svojim dioničarima bez poremećaja po stabilnost poslovanja i uz zadržavanje visoke razine adekvatnosti kapitala. Sukladno tome, Uprava i Nadzorni odbor predložili su glavnoj skupštini isplatu dividende u ukupnom iznosu od 65 milijuna eura, odnosno 151,27 eura po dionici, navodi se u objavi

Cijena redovne dionice Croatia osiguranja danas je na Zagrebačkoj burzi bila najveća dobitnica, sa skokom cijene za 35,5 posto, na 1.220 eura. 

27. travanj 2024 03:42