Financije
StoryEditor

Domaći ulagači ove godine iz obvezničkih fondova povukli 665 milijuna eura

22. Prosinac 2023.

Nastavlja se trend oporavka imovine otvorenih investicijskih fondova koji još uvijek liječe rane od velikih odljeva početkom godine. Kako stoji u mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), krajem studenoga poslovalo je ukupno 113 otvorenih UCITS fondova, dva više nego u prethodnom mjesecu. Njihova ukupna neto imovina na kraju mjeseca iznosila je 2,13 milijardi eura te je bila za 35,8 milijuna eura ili 1,7 posto veća u odnosu na kraj listopada.

Blagi minus za 2023.

Ukupne mjesečne neto uplate svih otvorenih investicijskih fondova u studenome su bile pozitivne i iznosile su 1,9 milijuna eura. Negativne neto uplate ostvarili su obveznički fondovi (-10,4 milijuna eura), mješoviti fondovi (-4,5 milijuna eura) i napajajući fondovi (-1,1 milijuna eura). Pozitivne neto uplate ostvarili su fondovi iz kategorije ‘ostali‘ (13,8 milijuna eura), novčani fondovi (2,4 milijuna eura) i dionički fondovi (1,7 milijuna eura).

Gledano po strukturi, najveći udjel i dalje zauzimaju obveznički fondovi od gotovo 39 posto ukupne neto fondovske imovine, dok su dionički i mješoviti fondovi činili 16, odnosno 12,4 posto ukupne neto imovine. 

Ipak, za prvih 11 mjeseci fondovska industrija bilježi blagi minus. Naime, u 2023. fondovska je industrija ušla sa 16,3 milijarde kuna vrijednom imovinom, što je, preračunato, 2,16 milijarde eura. Rezultat je to značajnih smanjenja imovine koje su fondovi proživjeli u veljači (-3,7 posto) i ožujku (-3,6 posto). Uvjerljivo najveći uteg predstavljali su obveznički fondovi koji su u prvih 11 mjeseci zabilježili veći odljev nego priljev u čak devet mjeseci, a najveći u lipnju, od čak 271,5 milijuna eura, pokazuju Hanfini podaci.

Podsjetimo, do prije nekoliko godina obveznički su fondovi bili uvjerljivo najpopularnija kategorija investicijskih fondova s najvećom imovinom, no trend pada cijena obveznica uslijed rasta kamatnih stopa središnjih banaka donio im je pad prinosa, pa time i bijeg investitora. Ukupno su domaći ulagači ove godine iz obvezničkih fondova povukli 664,6 milijuna eura, a uplatili su 378,3 milijuna eura.

Dionički fondovi popularniji

K tome, imovina mješovitih fondova pada cijele godine, a najveći neto odljev od 17,3 milijuna eura ta je kategorija također zabilježila u lipnju. S druge strane, dionički fondovi i oni uz kategorije ‘ostali‘ ovu će godinu pamtiti kao dosta dobru. Oporavak domaćih i stranih dionica od lanjskih gubitaka očito su prepoznali i investitori, pa dioničkim fondovima imovina raste praktički cijelu godinu, s izuzetkom listopada kada su zabilježili neto odljev od 4,5 milijuna eura. Hanfina statistika pokazuje da je ove godine u dioničke fondove ukupno uplaćeno 98,5 milijuna eura.

Kategorija ‘Ostali‘ nije zabilježila neto povećanje samo u veljači i kolovozu, a najveći skok ostvaren je u lipnju od 132,8 milijuna eura. Inače, u tom mjesecu najveći neto priljev zabilježen je i kod dioničkih.

Što se tiče prinosa, u studenome pozitivan prosječni mjesečni prinos ponderiran imovinom imale su sve vrste fondova: dionički (4 posto), napajajući (3,9 posto), fondovi iz kategorije ‘ostali‘ (1,6  posto), mješoviti (2,8 posto) i obveznički (0,9 posto), navodi se u mjesečnom izvješću.

 

26. travanj 2024 12:24