Financije
StoryEditor

Dvadeset Osam kupio dionice Arena Hospitality Groupa za 1,1 milijun eura

08. Ožujak 2024.

Tijekom ovoga tjedna tvrtka Dvadeset Osam, većinski vlasnik Arena Hospitality Groupa, kupila je dodatnih 33.363 dionice tog pulskog hotelijera. U te je transakcije Dvadeset Osam uložio 1,06 milijuna eura. U ponedjeljak je tvrtka kupila 23.029 dionica za 737.000 eura, a taj se paket odnosio na 0,45 posto udjela. Potom je 7. ožujka u dvije transakcije kupljeno dodatnih 10.334 dionice, odnosno 0,2 posto za ukupno 330.688 eura.

Nakon ovih kupnji, Dvadeset Osam drži ukupno 2,7 milijuna dionica Arena Hospitality Groupa, odnosno 53,5 posto temeljnog kapitala ili 54,45 posto dionica s pravom glasa. Dvadeset Osam morao je o ovome izvijestiti s obzirom da je Boris Ernest Ivesha predsjednik Nadzornog odbora Arena Hospitality Group te glavni izvršni direktor PPHE Hotel Groupa koji kontrolira Dvadeset Osam. Također, Yoav Arie Papouchado Iveshin je zamjenik u Areninom NO-u i u PPHE-u.

Ovoj vijesti valja pridodati da je pulski hotelijer također u petak izvijestio da je temeljem Programa otkupa 6. ožujka otkupio 1250 vlastitih dionica po prosječnoj cijeni od 32 eura, što je 0,02 posto udjela. - Nakon navedenoga stjecanja, Društvo posjeduje ukupno 87.615 vlastitih dionica, koje čine 1,70 posto temeljnog kapitala - stoji u obavijesti.

Dionica Arena Hospitality Groupa u petak je bilježila najveći rast na Zagrebačkoj burzi od 3,75 posto. čime je dosegla cijenu 33,20 eura. Istovremeno, indeks CROBEX bilježio je pad vrijednosti od 0,5 posto.

Nezadovoljni mali dioničari

Podsjetimo, nekadašnji Arenaturist 2008. preuzimaju novi vlasnici: jedan od fondova iz sastava grupacije Goldman Sachs i Park Plaza PPHE Hotel Group, međunarodna hotelska tvrtka čije dionice kotiraju na Londonskoj burzi. Nakon osam godina od preuzimanja jedan od vlasnika kompanije, fond iz sastava Goldman Sachsa, koji kao financijski investitor i nije bio prirodni, dugoročni upravljač hotelskom tvrtkom, izašao iz vlasništva. Arenaturist tada prelazi u većinsko vlasništvo PPHE-ove nizozemske tvrtke Euro Sea Hotels N.V. (članica grupacije PPHE Hotel Group), u dogovoru s PPHE-om u vlasništvo kompanije ulaze i hrvatski mirovinski fondovi, a kompanija pokreće i prvi hrvatski turistički IPO (inicijalna javna ponuda dionica).

AHG danas ima više od 26 hotela, kampova i apartmanskih naselja u Hrvatskoj i diljem Europe. O poslovanju kompanije u Hrvatskoj i nezadovoljstvu malih dioničara koje muči upravljanje kompanijom i isplata dividende nedavno smo pisali u Lideru

25. travanj 2024 10:27