Financije
StoryEditor

Financijska imovina kućanstava u 2023. porasla za 6,2 milijarde eura

26. Travanj 2024.
Hrvatska narodna bankafoto Ratko Mavar

Na kraju četvrtog tromjesečja 2023. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 89 milijardi eura, što predstavlja porast od 6,2 milijarde eura ili 7,4 posto u razdoblju od godine dana, objavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB). 

Istovremeno, financijske obveze kućanstava povećale su se na 25 milijardi eura, što je porast od 2,1 milijardu eura ili 9,5 posto u godinu dana, navodi se u priopćenju HNB-a o statistici financijskih računa za četvrto tromjesečje prošle godine.

Ta kretanja rezultirala su povećanjem financijske neto vrijednosti sektora kućanstava na 64,4 milijarde eura ili 2,7 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, odnosno za četiri milijarde eura ili 6,7 posto više nego prije godinu dana. Time je neto vrijednost sektora kućanstava nastavila s postupnim rastom koji je započeo u drugom tromjesečju 2022., nedugo nakon završetka razdoblja ubrzanog rasta koje je trajalo od drugog tromjesečja 2020. do četvrtog tromjesečja 2021, istaknuto je.

Najveći doprinos rastu financijske imovine u 2023. godini ima rast udjela u mirovinskim fondovima i ulaganja u dužničke vrijednosne papire, većinom obveznice i trezorske zapise Ministarstva financija, ali depoziti su i dalje najznačajnija stavka financijske imovine kućanstava, priopćila je središnja banka.

Iz HNB-a su izvijestili i da je na kraju 2023. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila 444 milijarde eura, što je povećanje od 9,1 milijarde eura u tom tromjesečju i povećanje za 40,9 milijardi eura u razdoblju od godine dana.

Istodobno su financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile 460 milijardi eura, a povećale su se za 9,1 milijardu eura u tromjesečju odnosno za 40,1 milijardu eura u razdoblju od godine dana.

U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju četvrtog lanjskog kvartala iznosila je 580 posto godišnjeg BDP-a, što je povećanje od 0,2 postotna boda u tom tromjesečju i smanjenje od 8,9 postotnih bodova u razdoblju od godinu dana.

Nadalje, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 0,3 postotna boda u tromjesečju, dok su se u razdoblju od godinu dana smanjile za 12,6 postotnih bodova, te su na kraju četvrtog tromjesečja 2023. dosegnule razinu od 602 posto godišnjeg BDP-a.

- Time je u četvrtom tromjesečju 2023. stabiliziran omjer imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva i BDP-a -  naveli su iz HNB-a.

HNB je priopćio i da je na kraju četvrtog lanjskog tromjesečja ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila 129 milijardi eura, to jest jedan posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. S druge strane, financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 185 milijardi eura, što je rast od 0,8 posto u odnosu na kraj trećeg lanjskog tromjesečja.

Rezultat takvih kretanja bilo je neznatno smanjenje financijske neto vrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća, koja je u ‘minusu‘ 56,3 milijardi eura, što je za 0,1 posto manje nego na kraju prethodnog tromjesečja.

26. travanj 2024 14:02