Financije
StoryEditor

Georgiana Tudor (Kärcher): Želimo pozicionirati tvrtku kao lidera na tržištu sustava i uređaja za čišćenje u regiji

20. Listopad 2023.
Georgiana Tudor
Od 2021. Kärcher u Hrvatskoj odgovoran je za razvoj tržišta u tri zemlje izvoza: Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Albaniju. U posljednje dvije godine uspio je ostvariti dvoznamenkasti rast i s partnerima ući u glavne prodajne kanale u tim zemljama. Za daljnji uspješan rast usmjerit će se na potrebe kupaca, ulaganje u zaposlenike i digitalizaciju

Lani je tvrtka Alfred Kärcher SE & Co. KG ostvarila najveći promet u svojoj povijesti: prodaju vrijednu 3,16 milijarde eura. S više od 50.000 servisnih centara u svijetu, 15.330 zaposlenih u 150 tvrtki iz 80 zemalja i 170 milijuna eura ulaganja predvodnik je na tržištu sustava i uređaja za čišćenje. Stoga Georgiana Tudor, nova Kärcherova direktorica u Hrvatskoj, koji obuhvaća i zemlje izvoza Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo, najavljuje mnoge poslovne promjene kako bi se nastavio tvrtkin uspješni rast i razvoj na hrvatskom tržištu i bliskim tržištima. Pri tome će se i dalje najviše usmjeriti na zahtjeve i potrebe kupaca, ulaganje u zaposlenike te nastavak digitalizacije.

Koje sve promjene u poslovanju donosite?

– Kärcher je vodeći na svjetskom tržištu proizvoda i usluga za čišćenje. Veselimo se kontinuiranom lansiranju svojih inovativnih proizvoda i usluga na hrvatsko tržište i svoje izvozne zemlje. Nekoliko promjena namjeravam unijeti u poslovanje usmjeravajući se na njegov razvoj, ulaganja i rast. Blisko surađujem s glavnim timom na razvoju i usavršavanju strateškog smjera organizacije: određivanju novih tržišnih prilika, diverzificiranju ponude proizvoda i usluga te istraživanju širenja u nove regije i segmente kupaca. Prepoznajući važnost tehnologije u današnjem poslovnom okružju, dat ću prvenstvo ulaganjima u tehnološku infrastrukturu, sustave i inicijative za digitalnu transformaciju. To će nam omogućiti pojednostavljenje operacija, povećanje učinkovitosti i pružanje iznimnoga korisničkog iskustva.

Koji su još daljnji ciljevi?

– Radi postizanja rasta usredotočit ću se na privlačenje vrhunskih talenata i razvoj postojećih zaposlenika. Ulažemo u programe obuke i razvoja, njegujemo kulturu kontinuiranog učenja i stvaramo prilike za napredovanje u karijeri. Biti tvrtka usmjerena na kupca svakako je naš cilj. Taj pristup imat ćemo u cijeloj organizaciji, osiguravajući da razumijemo i zadovoljavamo rastuće potrebe kupaca. Kärcher ima rješenje za sve izazove čišćenja! I za potrošače s našom ponudom proizvoda za dom i vrt i za privatne tvrtke iz različitih industrija kojima su namijenjeni profesionalni proizvodi. To je geslo koje će voditi našu organizaciju, stoga ga želimo prenijeti i na svoje klijente. Kontinuirano ćemo ulagati u marketinške kampanje i istraživanje tržišta, što će nam omogućiti da prilagodimo svoje ponude kako bismo maksimalno povećali potencijal rasta i riješili probleme svojih kupaca sa čišćenjem. Svim tim promjenama cilj je pokretanje organizacije prema naprijed, poticanje održivog rasta i naše pozicioniranje kao lidera u našoj industriji. Usredotočujući se na razvoj, ulaganja i rast, možemo poboljšati svoju konkurentsku prednost i stvoriti nove prilike i dugoročnu vrijednost za svoje dioničare.

Kako se Kärcher razvijao otkako je postao samostalna podružnica ulaskom u istočnu Europu?

–​ Kärcher ima 88 prodajnih podružnica diljem svijeta koje su organizirane u regije. Ponosni smo na to što smo dio uspješne regije istočne Europe s podružnicama u devetnaest zemalja i devet zemalja izvoznica, koja se stalno razvija 2016. godine. Otkad smo se 2021. pridružili regiji istočne Europe, udvostručili smo promet svoje tvrtke. Naših proizvoda ima na prodajnim mjestima na kojima ima naših kupaca. Ti se proizvodi mogu pronaći kod naših partnera u maloprodajnim kanalima kao što su opremanje doma, hrana i električni uređaji te kod naših partnera trgovaca. Osim tradicionalnih prodajnih kanala, uspostavili smo nove poput direktne prodaje i internetske trgovine te smo istodobno proširili mrežu Kärcherovih centara, što je 2021. rezultiralo rastom organizacije s 32 na 50 zaposlenika. Zajedno s partnerima pokrivamo glavne hrvatske gradove: Zagreb, Split, Zadar, Rijeku i Osijek.

Kako i koliko ulažete u svoje centre?

–​ Kärcherovi centri važan su prodajni kanal za našu tvrtku. Želimo omogućiti potpuno korisničko iskustvo: široku ponudu s više od petsto proizvoda i obučeno osoblje koje je spremno dati najbolje savjete za čišćenje našim kupcima, kao i demonstracije proizvoda. Naš prvi centar otvoren je u Zagrebu 2017., a kad se Kärcher Hrvatska pridružio regiji istočnoj Europi, proširila se njegova mreža centara:​ 2022. otvoreni su centri u Varaždinu i Dubrovniku, a 2023. u Šibeniku. Obujam ulaganja ovisi o gradu i veličini trgovine; riječ je iznosu od 40.000 do 60.000 eura.

Kakav je bio izvoz posljednjih godina?

–​ Od 2021. Kärcher je odgovoran za razvoj tržišta u tri zemlje izvoza: Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Albaniju. U posljednje dvije godine uspjeli smo ostvariti dvoznamenkasti rast i s partnerima ući u glavne prodajne kanale u tim zemljama. Kontinuirano ulažemo u obuku svojih partnera i marketinške kampanje. S izvoznim partnerima stalno komuniciramo uz pomoć svojih djelatnika iz Bosne i Hercegovine i s Kosova.

Kako osiguravate opskrbu kupaca u Hrvatskoj i svijetu?

–​ Tvrtka Kärcher ima nekoliko regionalnih distribucijskih centara diljem svijeta kako bi osigurala veću dostupnost zaliha i njezine dovoljne količine te brže isporuke, što nam omogućuje brzo i fleksibilno djelovanje prema potrebama kupaca. U regiji istočne Europe imamo dva regionalna distribucijska centra, a hrvatski se kupci opskrbljuju iz regionalnoga distribucijskog centra u Slovačkoj. Imamo svakodnevne isporuke od ponedjeljka do petka, pri čemu kupci mogu elektronički pratiti stanje svoje narudžbe i isporuke. Stalno se prati rad skladišta i prijevoznika kako bi se moglo brzo odgovoriti na izazove i poboljšati usluge dostave.

Tvrtku od osnivanja 1935. vodi obitelj Kärcher.

–​ Alfred Kärcher bio je vizionar koji je život posvetio stvaranju novih tehnoloških rješenja. Njegov uspjeh preživio je rat i poraće. Kad je 1950. na tržište stavio prve europske visokotlačne čistače s toplom vodom, oblikovao je poslovanje za iduća desetljeća. Nenadoknadiv gubitak za tvrtku bila je njegova smrt u dobi od samo 58 godina, no njegova supruga Irene Kärcher izvanredno je riješila taj golemi izazov. Svojim poletom, razumijevanjem ljudske prirode i dobrim smislom za poslovanje tvrtku je idućih desetljeća dovela do mjesta tržišnog predvodnika u području tehnologije čišćenja. Danas poslovanje vode nasljednici Alfreda i Irene Kärcher, s vizijom i svrhovitošću, temeljnim vrijednostima, etičkim standardima, inovativnošću i prilagodljivošću, angažmanom i usmjerenošću na zadovoljstvo zaposlenika i kupaca, društvenu i ekološku odgovornost. Kad se zaposlenici osjećaju povezani s tvrtkinom svrhom i vrijednostima, motiviraniji su, produktivniji i predaniji svom poslu.

Inovacije su iznimno utjecale na tvrtkin razvoj.

–​ Na tržištu je 90 posto Kärcherovih proizvoda manje od pet godina. To je moguće uz pomoć tisuću zaposlenika koji rade na inovacijama, a mi iz prodaje imamo zadatak uključiti nove palete proizvoda i širiti posao. Svake godine na tržište donosimo nove proizvode i nove tehnologije, tako da trenutačno u svojoj ponudi imamo više od tri tisuće proizvoda.

Zašto ste toliko posvećeni očuvanju spomenika i građevina?

– Više od četrdeset godina predani smo očuvanju povijesnih spomenika i građevina, i to bez naknade. Kärcher je do danas pokazao svoje iskustvo i stručnost u više od 150 projekata obnove diljem svijeta. Projekti čišćenja dio su naših pokroviteljstava u kulturi i pokazatelj predanosti društvenoj odgovornosti. U Hrvatskoj također planiramo pokroviteljstva u kulturi, kojima se iznimno radujemo. 

Sadržaj omogućio Kärcher

02. svibanj 2024 09:51