Financije
StoryEditor

InterCapital predstavio novi novčani fond s prinosom od 3,65 posto

30. Listopad 2023.
Ivan Kurtović i Niko Maričić, InterCapital

InterCapital Asset Management je predstavio svoj novi fond – InterCapital Euro Money Market UCTIS ETF. Radi se o prvom otvorenom investicijskom novčanom fondu u Hrvatskoj te o četvrtom InterCapitalovu ETF-u koji je na Zagrebačku burzu uvršten u četvrtak dok mu je danas prvi dan trgovine.

Kako su predstavili, očekivani neto prinos na ovaj proizvod iznosi 3,65 posto godišnje, dok redovita upravljačka naknada iznosi 0,15 posto pa se ovaj fond stavlja u klasu najkonkurentnijih na tržištu. Kako bi potaknuli interes ulagača najavili su i da se do kraja ove godine neće naplaćivati upravljačka naknada.

‒ Prvi je ovo novčani fond u Hrvatskoj i drugi u Europi, a nudi jedinstvenu priliku za konzervativno i fleksibilno ulaganje ‒ istaknuo je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa.

Ovaj novčani fond investiran je u kratkoročne vrijednosnice najkvalitetnijih izdavatelja iz eurozone, koji redom uživaju visok kreditni rejting. Kupnjom udjela fonda ulagatelj je izložen kreditnom riziku europskih država čiji je prosječni kreditni rejting AA+, odnosno veći od rejtinga Republike Hrvatske.

‒ Naš ETF fond, iako ima ciljani prinos značajno viši od dostupnih alternativa i kamatnih stopa u bankama, nije oročenje. Smatram da je najveća prednost to što investitori imaju slobodu i fleksibilnost pristupiti svojim sredstvima kad god to žele, bez komplikacija. Također, ako je ulagatelj investiran u fond dulje od dvije godine, izuzet je od oporezivanja ‒ dodao je Niko Maričić, upravitelj InterCapital Euro Money Market ETF-a spominjući da su 2017. i 2018. godine nestali novčani fondovi zbog nove regulative, a naravno i niske kamatne stope su opustošile tržište. 

Zbog ECB-ovog naglog dizanja kratkoročnih stopa u posljednjih godinu dana pojavila se mogućnost da ulagatelji ostvare značajno viši prihod na tržištu kapitala, a jasno svi sada gledaju SAD kao uzor s obzirom da ondje u posljednje tri godine vlada trend rasta novčanih fondova.

Ruku pod ruku s Fedom

Da su ETF-ovi koji su do sada izdani na Zagrebačkoj burzi donijeli značajan broj investicija u hrvatsko tržište ali i u regionalno potvrdila je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić. Gažić je rekla da je s ovim proizvodom u jednu ruku povezana i narodna obveznica koja je uvrštena u ožujku i koja je privukla 43 tisuće investitora od kojih više od 20 tisuća po prvi puta otvorilo račun u SKDD-u, a novi interes investitora očekuju i za ovaj novi proizvod.

Predstavljanju novog proizvoda prisustvovao je i Tomislav Ridzak, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hanfe  koji je objasnio da u Hrvatskoj novčani fondovi proteklih godina gotovo da i nisu postojali, no nedavno su odobrili dva nova fonda. Također je poručio da se prije početka investiranja svi bolje upoznaju s ovim novim proizvodom.

Pregled trenutnog tržišta dao je Velimir Šonje, ekonomski analitičar i osnivač Arhivanalitike koji je pak rekao da treba gledati prvenstveno SAD jer se Europa sigurno neće usuditi bitno odstupiti od SAD-a, odnosno da Europska središnja banka nikada neće imati tu hrabrost da ode u drugačijem smjeru od Feda.

– Kad god su se takve stvari događale dolar je snažno jačao – poručio je Šonje pritom podsjećajući da Fed trenutno oko pola godine drži kamatne stope iznad pet posto pa dodajući da se u zadnjih 40 godina dva puta dogodilo da je nešto duže kamatna stopa na ovako visokoj razini, i to u devedesetim godinama prošlog stoljeća kada je taj period trajao 6 i pol godina i tijekom financijske krize 2008. kada je kamatna stopa bila na visokoj razini ukupno 15 mjeseci.

– Što se tiče inflacije ona se sada smiruje i u SAD-u, u skladu je s očekivanjima, ali i malo iznad no nekako se svi klade da će biti teško spustiti inflaciju na dva ili ispod dva posto – kazao je Šonje zaključujući da će se kamatne stope sigurno korigirati no da će u narednom periodu biti značajno više od onih koje smo ‘navikli gledati‘ u proteklim godinama.

26. travanj 2024 10:50